Archief per maand:

Twee jaar cel geëist, maar liever had aanklager psychiatrisch onderzoek willen hebben

Levensgevaar: Hoofddorper zet gaspitten open en verdwijnt

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Zacharia T. (33) zette vier gaspitten open en verliet snel zijn benedenwoning aan de Vuurboetsduin in Hoofddorp. ,,Levensgevaarlijk’’, oordeelde de officier van justitie en eiste twee jaar cel.

Daarvan zouden acht maanden voorwaardelijk moeten zijn. De aanklager vroeg de rechtbank op 14 maart te beslissen dat T. in de proeftijd van twee jaar verplicht contact houdt met de reclassering. In de hoop dat die instantie hem zover kan krijgen dat hij zich onder psychiatrische behandeling laat stellen.

Want er is iets grondig mis in het hoofd van de verdachte. Daarvan zijn allen, die bij deze zaak zijn betrokken, overtuigd. Hulpverleners in onder meer de gevangenis omschrijven hem als psychotisch, als iemand die er zonder strakke begeleiding een puinhoop van maakt. Een van zijn zussen is bang dat hij in zijn vergeetachtigheid domme dingen gaat doen. T. is al een op de spoorlijn aangetroffen.   Een poging tot zelfmoord wordt niet uitgesloten.

Ook zijn bovenbuurman dacht in die richting. Op 22 november vertelde T. hem een verward verhaal, een dag later vond de bezorgde Hoofddorper een briefje in zijn brievenbus met de tekst: ‘Kan je helpen met mijn keel of pols doorsnijden?’ Achterop de naam en het adres van T. De buurman belde de politie, die via de niet afgesloten achterdeur in de verlaten benedenwoning belandde. Daar werd de enveloppe gevonden, waaruit het papiertje voor de vreemde boodschap was gescheurd.

De agenten belden de brandweer, want er hing een sterke gaslucht. Bij nader onderzoek bleek dat de alleenstaande bewoner alle vier gaspitten van zijn oven had opengedraaid. Overal lagen aanstekers. De officier: ,,Alleen het licht aandoen was genoeg geweest om het gebouw in de lucht te laten vliegen.  Wat ik vooral ernstig vind is dat T. de dood van omwonenden, politie- en brandweermensen  op zijn geweten had kunnen hebben.”

T. was direct nadat hij het gas liet ontsnappen, naar een afspraak met een vrouw gegaan. Ze kwam niet opdagen. Hij keerde terug. ,,Ik was verbaasd de brandweer te zien. Het was een ongelukje, sorry.”  Tegen de rechters herhaalde hij dat regelmatig: ,,Ik wilde geen brand stichten, of een ontploffing veroorzaken. Het is toch mijn huis? Ik wil niet dood. Ik houd van het leven. Sorry , ook voor de buren.” De officier geloofde er niets van: ,,En daarom is het des te spijtiger dat de verdachte weigert zich te laten onderzoeken door een psychiater of psycholoog.”.