Archief per maand:
Archief per jaar:

Twee jaar geëist voor dollemansrit en aanslag op politie

door arno ruitenbeek


haarlem – Een dollemansrit met een gestolen busje. Aanslagen op en bedreiging van politiemensen. Een mislukte ramkraak. Rijden zonder rijbewijs. Het hield op 12 oktober 2010 niet op met Bert K. (34). 24,5 maand cel wachten hem op 10 februari, als de Haarlemse rechtbank uitspraak doet.

Op die twaalfde oktober rond 23.00 uur krijgt de politie Kennemerland een melding dat een donkerkleurige Hyundai H100 de roldeur van een loods in Cruquius heeft geramd. De dieven hadden wellicht verwacht dat er een grote partij sigaretten lag, maar er waren slechts sigarettenhulzen en – filters ogeslagen. Even later ziet een surveillance de bestelbus, die de vorige avond gestolen was in Velserbroek, rijden in Haarlem. De twee inzittenden negeren het bordje ‘Stop politie’ en gaan er vandoor met een rotvaart, om iets verderop plotseling te stoppen. De twee agenten stappen uit en lopen naar de bus toe. Daarvan gaan ineens de achteruitrijlichten aan. Met spinnende voorwielen komt de Hyundai op hen af. Een van de dienders lost een waarschuwingsschot. Net als zijn collega kan hij het het vege lijf redden door opzij te springen. Een geparkeerde auto wordt volop geraakt. 
De achtervolging door uiteindelijk drie politiewagens kent vreselijke momenten. Een tweede keer sjeest de bus achteruit om de dienders de stuipen op te lijf te jagen. Op de dijkjes in de Haarlemmermeer rijden de verdachten tot drie keer toe recht op tegenliggers af, die moeten remmen en uitwijken zodat ze bijna in de Ringvaart duiken. Ter hoogte van het Rottepolderplein lijkt het spel gespeeld. De bus stopt, het tweetal steekt al rennend met de agenten op hun hielen rijksweg A9 over, nog twee waarschuwingsschoten knallen en dan is het over. De bijrijder van de bus is spoorloos, tot nu toe. Chauffeur K. wordt in de bosjes van het talud van de A9 gevonden en meegenomen naar het bureau. Hij dreigt tijdens de rit deze twee politiemensen een kogel door de kop te schieten. In het onderzoek komt naar voren dat K. nog geen bromfiets zou mogen rijden. En nog opmerkelijker: dat hij niet is teruggekeerd van verlof uit de gevangenis. Dat K. nog twee maanden van en straf van een jaar voor een roofoverval moet uitzitten. Hij zwijgt, wil alleen weten ‘wie er op hem geschoten heeft’. Een uitlating die nu meetelt voor het bewijs.

Kermisklant K heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. Wel een fors strafblad met toenemend geweld. Tijdens het proces speelt hij de onnozele. Hij weet niets, zegt niets, hij is het niet geweest, heeft het niet gedaan. De uitvoerige behandelling van de negen strafbare feiten vindt hij maar vermoeiend. Weet men wel dat hij een moeilijke jeugd had, dat hij veel medicijnen slikt tegen stress en slapeloosheid? De officier van justitie is er klaar mee en vordert naast ruim twee jaar cel een rijontzegging van twee jaar, en toewijzing van smartegeld voor de twee agenten die nipt aan de dood ontsnapten (elk 1000 euro) en voor hun collega’s die met de dood bedreigd zijn (elk 200 euro).