Archief per maand:
Archief per jaar:

Twee maanden geëist voor dreiging aanslag

Twee maanden cel, waarvan een maand voorwaardelijk luidt de eis in hoger beroep tegen een 26-jarige Pool, die op 12 april 2016 tegen de marechaussee op Schiphol zei dat hij een terrorist was en een bom bij zich droeg.

 Verder wordt hem verweten een rugzak van een bagageband te hebben weggenomen. Daarnaast is gevorderd dat verdachte gedurende vijf jaar weg moet blijven van de luchthaven. Eerder die dag was er al melding gedaan dat er verdachte personen per trein op de luchthaven zouden arriveren. De verdachte werd vervolgens op de luchthaven gezien met een rugzak aan zowel de voorkant van zijn lichaam als op zijn rug.

Op het moment dat de man de medewerkers van de Koninklijke Marechaussee passeert zegt hij ‘I’m a terrorist’ en ‘I have a bomb’. De explosieven hond slaat aan op de laptop die verdachte bij zich draagt. De verdachte wordt opgepakt, de aankomsthal ontruimd en alle uitgangen van Schiphol Plaza afgesloten.

Onbegrijpelijk

 De politierechter in Haarlem veroordeelde de verdachte in juni vorig jaar tot een boete van 500 euro. In de visie van het openbaar ministerie een onbegrijpelijke beslissing, gelet op de ernst van de feiten. Hoewel de Poolse zwerver heeft verklaard dat hij dronken was en er geen explosieven zijn aangetroffen, kunnen dit soort zaken naar het oordeel van het OM niet worden afgedaan met een geldboete. Het OM stelde hoger beroep in.

De advocaat-generaal bij het Amsterdamse gerechtshof vindt dat er op diverse luchthavens in de wereld en zeker binnen Europa een verhoogde waakzaamheid geldt, na de vele aanslagen. Bij veel mensen spelen angstgevoelens, met name op voor het publiek toegankelijke plaatsen. Verdachte wist dit, zo verklaarde hij destijds tegenover de politierechter.

 Het normale luchthavenproces lag gedurende ruim  vier uur bijna lam. Vele passagiers hun vluchten gemist.

 Het hof doet uitspraak op 15 juni.