Archief per maand:
Archief per jaar:

Twee stijgers en een daler

Een koffer vol spannende boeken 4

Twee  stijgers en een daler. Young en Bossers beloven iets, MacBride maakt de belofte niet waar. Hard-boiled is mijn stiel, bikkelhard en gespeend van zelfs een greintje humor mij een gruwel.

Thomas Young: Missie: Mullah

Luitingh
17,95 euro
Geheel in de lijn van de eerste boeken van de Britse commando’s Chris Ryan en Andy McNab, die hun belevenissen in onder meer de Golfoorlog en Irak romantiseerden. Schoten door en werden in opvolgende titels minder interessant. VS-vlieger Young heeft de onbevangen frisheid van de getalenteerde debutant in het schrijversvak, die zijn traumatische ervaringen in Afghanistan verwerkt tot een epos.  Youngs alter ego majoor Michael Parson is de copiloot van een transportvliegtuig dat een gevangen genomen mullah van een Afghaanse luchthaven naar een Amerikaanse gevangenis op een eiland bij Oman moet vervoeren. Kort na de start wordt de kist neergepaft door de talibende. Parson, de vrouwelijke tolk Gold en de mullah overleven als enigen. Een gevecht in het onherbergzame land begint. Taliban zijn niet eens het grootste gevaar. Hagel, sneeuw, wolven, honger en dorst doen verlangen naar een snelle dood, lege batterijen van de telefoon die de enige schakel is met de civilisatie zijn de druppel in de emmer die ellendig vol is geraakt. Een te voorspelbare ontknoping, bovenop op een uitvergrote tegenstander – een perfect Engels sprekende moslimfanaticus met een precisiegeweer – zijn de blokkades naar eeuwige roem.

Chris Bossers: Engelenlach
Kramat
17,95 euro
,,Een samenspel van intelligent speurwerk, haarfijne deductie en keihard werk’’, zegt een (ex-)politieman halverwege dit boek. Ik zou daar aan willen toevoegen: volvette karakters met voorop de uiterst corrupte commissaris Willy Vercammen en de ogenschijnlijk integere ex-strafpleiter Peter Verhaert, gedoseerd maar grof geweld en een gesmeerd lopende plot met een kop en een staart. De Georgische maffia en een aan heroïne verslaafde seriemoordenaar, die de monden van zijn slachtoffers met een stanleymes versnijdt tot een ‘engelenlach’ , spelen prijzenswaardige bijrollen in een duistere zaak waarin een juwelenroof en een hoog opgelopen ruzie tussen twee voormalige partners van een advocatenkantoor bij elkaar komen. Voor de beste figurantenrol nomineer ik Elvis-fan en -naäper inspecteur Johny Lauwers  Zo kan een policier dus ook worden geschreven (zie landgenoot Aspe, bijvoorbeeld), en nog wel in de behapbare lengte van een kleine 200 pagina’s. Het is de eerste 20, 30 bladzijden wel even puzzelen wie wie is, en dat is dan ook terug te vinden in de beoordeling. De goedkope verpakking – slappe kaft, afstotende fotoshopillustratie – is het enig andere minpunt.
Stuart MacBride: Eindspel
Holkema & Van Warendorf
18,99 euro
Ik kon Dood kalm en Slachthuis zeer waarderen. Maar wat in die vorige thrillers op het randje van te grof/geweldddadig/overdreven is,  is in Eindspel er dik en dik overheen. De drankzuchtige speurder Logan McRae en vooral zijn oervervelende lesbische chef Steel zijn ontmenselijkt, van karakters karikaturen geworden in het immer regenachtige Schotland.  De bejaardenverkrachter die ze in de gaten moeten houden, de gebruikelijke asocialen en boefjes:  het onderliggende puike verhaal over een goed georganiseerde bende raakt ondergesneeuwd.
ARNO RUITENBEEK