Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Uitingen Amsterdamse politicus niet te tolereren’

In hoger beroep werkstraf geëist voor homodiscriminatie

Van onze verslaggever

Amsterdam – De advocaat-generaal heeft in hoger beroep 40 uur onbetaalde arbeid en een voorwaardelijke celstraf van een week geëist tegen een lokale politicus uit Amsterdam. Hij zou homoseksuelen beledigd en gediscrimineerd.

Tijdens een verkiezingsdebat op 24 februari 2010 in de Rode Hoed in Amsterdam  stond de verdachte een verslaggever van AT5 te woord. In het interview liet de verdachte zich meerdere keren onnodig grievend uit over homoseksualiteit. Na de uitzendingen op 25 en 26 februari drie jaar geleden, deed het COC in Amsterdam aangifte.

De Amsterdamse rechtbank sprak de verdachte op 27 september 2012 vrij van de ten laste gelegde feiten. Het OM kon zich met dit oordeel niet verenigen en stapte naar het gerechtshof. ,,Verdachtes uitlatingen, zowel op zichzelf beschouwd als bezien in de samenhang waarin deze zijn gedaan, zijn als beledigend zijn aan te merken voor mensen die de homofiele geaardheid hebben”, aldus de AG op de zitting.

,,Hij heeft zich onvoldoende bewust getoond van de verantwoordelijkheid die hij heeft als politicus. Hij zet de groep homoseksuelen als minderwaardig neer. Als burgers die niet volwaardig zijn. Deze uitingen van onverdraagzaamheid kunnen niet getolereerd worden. Discriminatie van groepen mensen dient te worden bestraft. Het gaat hier om een zeer ernstig feit.”

Uitspraak op 11 maart.