Archief per maand:
Archief per jaar:

Uitsluitend voor volwassenen

Arlidge

M.J. Arlidge: Iene Miene Mutte

Boekerij

€ 18,95, e-book € 12,99

Laat u vooral niet in de luren leggen door de titel, ontleend aan een kinderliedje. Deze thriller is uitsluitend en alleen voor volwassenen, het liefst met een sterke maag en uithoudingsvermogen.

De Britse debutant heeft op de, door grotendeels Amerikanen platgetreden paden van het thema seriemoordenaar een nieuwe route gevonden. Origineel, zeker, maar wel een weg naar de hel die geplaveid is met somberte, zwartgalligheid en misleiding. De dader ontvoert twee mensen tegelijk, laat hen verhongeren en uitdrogen.

Een van hen kan ontsnappen aan zijn gruwelijke lot door de ander dood te schieten. Het hoeft geen betoog dat de ‘gelukkige’ er nog slechter aan toe is dan degene die de kogel heeft gehad. Al was het alleen maar doordat de overlever (m/v) in handen valt van de weinig sympathieke en sluwe inspecteur Helen Grace.

Niet dat haar ondergeschikten de prijs voor empathie en sociale correctheid winnen, maar Grace maakt het af en toe erg bont met haar niets ontziende methodes. Dat ze een ellendig verleden met zich meesleept, begrijpen we. Maar gaan de flashbacks over misbruik en mishandeling over haar? Of toch over de moordenaar? En is er wellicht een verband tussen de twee? Arlidge schept er satanisch genoegen in dat tot het allerlaatst verborgen te houden.

Knap, maar als Grace ook optreedt in de volgende thriller, zou ik haar toch iets meer gevoel (voor humor) meegeven.

ARNO RUITENBEEK