Archief per maand:
Archief per jaar:

Uitstel uitkleden rechtbank

De beslissing over de omstreden bezuinigingen op de rechtbank van Alkmaar is uitgesteld tot na de behandeling van de begroting van veiligheid en justitie in de Tweede Kamer in november 2015. “Verstandig”, aldus Alkmaars burgemeester Piet Bruinooge.
De raad voor de rechtspraak heeft besloten tot kortstondig uitstel van de ‘sterfhuisconstructie’ bij zeven rechtbanken, waaronder de Alkmaarse. Bedoeling is en blijft dat bijvoorbeeld alle grote strafzaken (meervoudige kamer) van hier naar Haarlem verdwijnen. Daarom is Bruinooge tegelijk blij en teleurgesteld over de inhoud van de brief van de raad: “Want die bevat geen substantiële toezeggingen voor behoud van een volwaardige rechtbank, met uitzondering van het jeugdrecht. Inhoudelijk wordt op geen enkele wijze tegemoet gekomen aan de eerder geuite bezwaren.”

Het uitstel geeft wel de mogelijkheid aan de kamer om de kritische beschouwing op de voorstellen voort te zetten, zoals eerder geuit tijdens de algemene beschouwingen.  “De besparing van zo’n vijftien miljoen euro op de landelijke huisvestingskosten weegt niet op tegen de maatschappelijke kosten, de verschraling van de werkgelegenheid en van voorzieningen in de regio Noord-Holland Noord. Wij voelen ons met deze argumenten gesteund door vele rechters en advocaten in de regio.”

Uitstel betekent geen afstel...

Uitstel betekent geen afstel…