Archief per maand:
Archief per jaar:

Vaart en actie in ‘De Koning’

Steven James: De koning
Uitgeverij Kok
€ 22,50

James

Zesde deel van de ‘schaakserie’ is op smaak gebracht met een flinke dosis Hannibal Lecter, plus een soeplepel Jack Reacher. Geen hoogvlieger, wel een professioneel geschreven thriller met actie en vaart over een kannibalistische seriemoordenaar, nepmedicijnen en terroristen.
Veel onderwerpen, veel vreemde snuiters ook. Compliment aan de auteur, want hij brouwt er toch een soepel lopend verhaal van. Natuurlijk draait alles om FBI-agent Patrick Bowers, en een beetje om zijn aanstaande FBI-bruid en zijn stiefdochter (een ooit zelfmutilerende ex-gothic die, hoe kan het anders bij deze uitgever, steeds God ter sprake brengt).
De vrouwen vallen in de handen van de moordende menseneter, ooit dankzij Bowers achter tralies beland en nu belust op wraak. Inderdaad, het thema van Lee Childs jongste Reacher-episode Persoonlijk. Kritiek heb ik op de ontknoping, of liever gezegd: op de wijze waarop wordt toegewerkt naar een happy end. Als de gewetenloze slechterik zelfs zijn naaste medewerkers doodschiet, moet je toch iets beters verzinnen om de held er ongeschonden uit te laten komen.

ARNO RUITENBEEK