Archief per maand:
Archief per jaar:

Minder lastige regels voor winkeliers

Langestraat aantrekkelijker maken. Foto: commons.wikimedia.org

Langestraat aantrekkelijker maken. Foto: commons.wikimedia.org

Van aantrekkelijker winkelstraten profiteert iedereen

Winkeliers, verhuurders van winkelpanden en gemeenten gaan gezamenlijk de aantrekkelijkheid van winkelstraten vergroten. Twaalf pilotgemeenten, waaronder Alkmaar, de minister van economische zaken en grote retailers hebben daardoor de ‘retailagenda’ getekend.

Hierin spreken ze af elkaar bij te staan in het aantrekkelijker maken van de Nederlandse winkelstraten. Vanuit de overheid gebeurt dat met minder regels voor bepaalde gebieden. Winkeliers mogen daar meer dan nu het geval is.

Winkeliers in binnensteden hebben het steeds lastiger met het veranderende koopgedrag van consumenten. Veel bezoekers gebruiken winkels vooral als showroom van producten die ze later goedkoop op internet gaan bestellen. Henk Kamp (VVD), minister van economische zaken, komt samen met twaalf pilotgemeenten de winkeliers tegemoet.

Ze tekenden in het hoofdkantoor van de HEMA in Amsterdam de ‘retailagenda’ waarin ze afspreken dat winkeliers, pandverhuurders en gemeenten samenwerken om de winkelstraten aantrekkelijker te maken. Prioriteit heeft voorkoming van leegstand, onder meer door meer horeca en dienstverlening in de winkels toe te staan. Zo moeten de winkeliers beter het hoofd kunnen bieden aan internetconcurrentie.

Horeca

In Alkmaar maakt Victor Kloos (OPA), wethouder van economische zaken, zich al langer sterk om toe te staan van zaken waar niemand last van heeft. “Als je in de binnenstad niet nodeloos moeilijk doet over daghoreca, ontstaat er op die plaatsen als vanzelf meer beweging. Mensen gaan winkelen, nemen een kop koffie, een broodje: we hébben een aantrekkelijke binnenstad, laten we daar gastvrij mee omgaan.”

Omdat Kloos verhinderd was, nam wethouder Peter de Baat (VVD) de honneurs waar in Amsterdam. “Als liberaal ben ik al van nature voorstander van een overheid die zich alleen maar bezighoudt met wat alleen de overheid kan en moet regelen. We mogen best wat meer vertrouwen op het gezonde verstand van mensen. Winkeliers, bezoekers, verhuurders, ambtenaren: we komen er samen wel uit.”