Archief per maand:
Archief per jaar:

Veel hogere straf in hoger beroep DekaMarkt-overvaller

‘Appelleren is riskeren’

Door Arno Ruitenbeek
Amsterdam – De gewapende overval op de DekaMarkt in Zwaag is in hoger beroep bestraft met de volle mep van 5,5 jaar cel. Terwijl Shamarka S. (26) uit Hoorn juist naar het hof was gestapt omdat hij vier jaar te veel vond.
Niet de minste advocaten waarschuwen hun cliënten dat er grote gevaren aan kleven om tegen het vonnis van de rechtbank in beroep te gaan. ‘Appelleren is riskeren’, luidt de boodschap en die heeft S. nu van het Amsterdamse gerechtshof gekregen. Het arrest was overeenkomstig de eis van de advocaat-generaal van 66 maanden, die weer diezelfde was als in eerste aanleg van de officier van justitie. De rechters in Alkmaar waren daar dus anderhalf jaar onder gaan zitten.
In de hoofdstad zijn vooral S.’ leugens over de hulp van binnenuit slecht gevallen. Hij wilde tegenover zijn Somalische familie de schijn ophouden dat hij een hardwerkende assistent-onderwijzer is die zijns ondanks is meegezogen in de overval op de DekaMarkt op 13 januari 2012. Daarom verzon hij bij de politie het verhaal dat de assistent-bedrijfsleider en caissière, die S. en zijn spoorloos verdwenen maat gijzelden bij de overval, in het complot zaten.
Bij de Alkmaarse rechtbank hield hij die nonsens vol, omdat de familie op de publieke tribune zat. In het hoger beroep, zonder steun van eigen bloed, gaf hij toe alles verzonnen te hebben. S. zei dat het hem speet dat hij de twee DekaMarkt-medewerkers hierdoor extra leed had toegevoegd. Wat daar ook van zij, S. moet hen in totaal 6400 euro schadevergoeding betalen.