Archief per maand:
Archief per jaar:

Velsenaar (20) verspeelt laatste kans bij rechter

‘Ik vind 107 dagen zitten niet zo erg’

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Het klonk heel stoer, kort voor het vonnis: ,,Ik vind 107 dagen zitten niet zo erg. Die zijn zo om.” Ruben E. (20) uit Velsen-Noord besefte zich pas na de uitspraak van de politierechter dat hij ook zijn laatste kans had verspeeld.
Wat zich gisteren in de zittingszaal afspeelde, heeft een voorgeschiedenis van ruim twee jaar. In december 2009 maakte E. zich schuldig aan acht diefstallen en inbraken en een vernieling in zijn geboorteplaats Haarlem.
De politierechter veroordeelde hem op 19 april 2010 tot 180 dagen cel, waarvan 107 als stok achter de deur (73 dagen zat hij in voorarrest). Als hij zich in de proeftijd van twee jaar hield aan de voorwaarden, werden die ruim 100 dagen weggestreept. En daar ging het faliekant fout.
De aan marihuana verslaafde E. trok een lange neus naar verslavingszorg en reclassering. Op afspraken met coaches kwam hij niet. Een behandeling om van de drugs af te komen vond hij niet nodig.  De Velsenaar ‘vergat’ de training cognitieve vaardigheden en pleegde een diefstal bij de instelling die hem aan werk moest helpen.  Hij bedreigde een hulpverlener met de dood.
AgressieverE., die vanwege gewelddadigheden in 2008 uit een begeleid-wonenproject was geknikkerd, werd steeds agressiever. Aldus de gedragsdeskundigen. In oktober 2011 besloten ze hem naar een forensische polikliniek te sturen, voor een agressiebehandeling. Meneer liet zich niet sturen.

Gisteren wilden de officier van justitie en de rechter van hem weten waarom hij zo opereerde. E. : ,,Ik vergeet er heen te gaan. Misschien wel omdat ik het niet belangrijk vind.” Nu het zover was gekomen, dat de aanklager tenuitvoerlegging eiste van de 107 dagen, wilde hij echter beloven ’dat hij overal aan meedeed als hij zijn vrijheid kon behouden’. ,,Anderzijds, die 107 dagen zitten is niet zo erg.”
De officier en ook de rechter wisten genoeg. Over een paar maanden mag hij zich melden bij de gevangenispoort. E. probeerde de schade nog te repareren: ,,Ik ga in hoger beroep.” De rechter legde hem fijntjes uit dat dit niet kan. Het vonnis is medio mei 2010 onherroepelijk geworden. En E. heeft alle signalen genegeerd. Dat is de wet, zo zijn de regels.