Archief per maand:
Archief per jaar:

Verdachte bang voor ‘vrienden’: officier ziet daar nergens bewijs voor

Voor sadistische overval vier jaar geëist

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Leszek P. (22)was een van de vijf gemaskerde Polen, die twee jaar geleden landgenoten mishandelden en beroofden in IJmuiden. Zei gisteren de officier van justitie, en eiste vier jaar cel.

P. stond gisteren alleen terecht. De rechtbank ging onlangs in op het herhaalde verzoeken van P.’s advocaat John van Halderen om zijn cliënt vrij te laten en de zaken te scheiden. De medeverdachten zouden de Pool en zijn vriendin meermalen met de dood hebben bedreigd, als ze hun belastende verklaringen niet intrekken. Verhuizing naar Leidschendam en andere telefoonnummers hielpen niet. Twee weken geleden nog hebben ‘onbekenden’ de auto van P. slooprijp gemaakt.

Bewijs

Bewijs dat de angst van P. voor zijn oude maten gegrond is, heeft de aanklager niet aangetroffen. Zij hield het dan ook onverkort bij haar opvatting, dat P. met vier anderen op 15 april 2011 een sadistische overval heeft gepleegd op een Poolse man en vrouw. Dit paar woonde in de schuur achter een woning aan de Wassenaerstraat in IJmuiden.

In het huis zelf hokten P. met vriendin en nog twee andere Polen. Allen werkten voor een uitzendbureau. Regelmatig kwam de groep spierbundels van Marius W. (34) en Jacek N. (43) er op visite; types van wie iedereen wist dat ze ‘te huur waren voor nare gesprekjes’. Waarbij argumenten kracht werd bijgezet met een honkbalknuppel. Ook zij wisten dat het stel op die vijftiende april een flink bedrag aan achterstallig salaris van hun opdrachtgever zou ontvangen, om de volgende dag op vakantie naar Polen te gaan.

P. heeft rond het middaguur gebeld naar het uitzendbureau om naar de uitbetaling te vragen. Hij heeft ‘onder druk van W.’ de tuindeur van het slot gehaald, zodat die om 23 uur eenvoudig bij de schuur kon komen. Het slapende paar werd ruw gewekt, bont en blauw geslagen en stevig vastgebonden. De vrouw werd uitgekleed en daarna naakt gefotografeerd. Die foto’s zijn later gebruikt als chantagemiddel om te voorkomen dat de politie werd ingeschakeld.

Tegenvaller

De buit viel bar tegen: het salaris was niet gestort, de rekeningen bijna leeg. Met 600 euro en een navigatiesysteem vertrokken de bruten. ,,Maar niet mijn cliënt”, stelde Van Halderen en vroeg vrijspraak.  De uitspraak is 26 maart. De medeverdachten staan over een maand terecht.