Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Verdachte dodelijk ongeluk schuift alle verantwoordelijkheid af’

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – Denhard van K. (42) uit Castricum schuift alle verantwoordelijkheid voor een dodelijk ongeval van zich af, aldus de advocaat-generaal. De eis: 120 uur onbetaalde arbeid.

Ook moet hij een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar krijgen als het aan de AG ligt. Volgt het Amsterdamse gerechtshof hem op 22 januari 2014, is Van K. geen zier opgeschoten met het hoger beroep. Want de rechtbank kwam in februari van dit jaar tot een identiek vonnis.

De Castricumse eigenaar van een hoveniersbedrijfje vond nou juist dat hij ten onrechte was veroordeeld voor de fatale aanrijding op 27 juli 2012 bij de spoorwegovergang op de Vinkenbaan in zijn woonplaats. Van K. zat ’s ochtends in zijn VW pick-up tevergeefs te wachten tot de slagbomen omhoog zouden gaan. Net als een kleine, gebogen bewoner van Dijk en Duin, die met zijn rollator rechts van hem op de stoep stond. Een kapotte trein gooide echter roet in het eten.

Afval

Daarop besloot de verdachte te keren. Daarvoor moest hij eerst achteruit. Hij had geconstateerd dat er verder geen verkeer aan deze zijde van de rails was, keek in zijn spiegels en over zijn schouder en zag niets. Logisch, oordeelde de rechtbank en nu ook de AG: de lading snoeiafval en gereedschap in de laadbak was, gemeten vanaf de grond, 1,70 meter hoog. Van K. kon tot twee meter achter zijn bedrijfswagen geen spat waarnemen.

Dus ook niet de 1,60 meter lange gehandicapte. Deze was het fietspad overgestoken en liep achter de VW langs terwijl de auto – zij het zachtjes – achteruit reed. Het gevolg was dramatisch: de voetganger overleed aan zijn verwondingen. ,,Ik vind het vreselijk voor die man. Maar ik heb niets fout gedaan. Het was puur pech”, zei Van K. Zijn advocaat gooide er nog een schepje bovenop: ,,De voetganger bracht zichzelf in groot gevaar. Dat is hem misschien niet aan te rekenen, maar mijn cliënt evenmin.”

De AG moest er niets van weten. ,,Pech misschien, maar niet puur. Het was niet zuiver wat u deed. U had geen uitzicht, dus had moeten uitstappen en zich vergewissen dat de weg vrij was. Zoals de rechtbank al uitsprak: u was aanmerkelijk onvoorzichtig.” De nabestaanden van het slachtoffer zijn zeer teleurgesteld dat Van K. nooit contact heeft gezocht. ,,Ik heb ‘t meteen de politie gevraagd, maar nooit iets gehoord.” De AG: ,,Typisch voor u: ook hier legt u de schuld op anderen. U had naar die mensen moeten toegaan en de spijt betonen die u zegt te hebben.”