Archief per maand:
Archief per jaar:

Verdachte: ‘Ik doe het nooit meer, tenzij ik geen hulp krijg’

Eis 3,5 jaar tegen notoire internetoplichter

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Honderden Nederlanders kochten theater- en concertkaartjes via Marktpaats bij Dennis H. (34). Ze waren hun geld kwijt en ontvingen nooit de bestellingen. De eis voor grootschalige internetoplichting luidde: 3,5 jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk.
H. legde gisteren bij de Haarlemse rechtbank een bekentenis af, al kon hij zich de namen van de gedupeerden niet meer herinneren. Zij zijn afkomstig uit onder meer Beverwijk, Velserbroek, Castricum, Haarlem, Heemstede, Hoofddorp, Hoorn en Zaandam: ,,Ik weet niet of ik specifiek hen heb opgelicht.” Het leek een onhandige poging om onder de door 81 klanten ingediende schadevergoedingen van 12.500 euro uit te komen.
De notoire oplichter was dit keer actief van 2009 tot en met 2012, met een onderbreking in 2010. In juli van dat jaar werd H. gearresteerd. Hij moest een oude straf uitzitten, keerde niet terug naar de gevangenis van verlof en begon opnieuw. Voor twee openstaande straffen verblijft H. nu tot 24 december in de nor.
Ondergedoken
De destijds in België ondergedoken verdachte had een vaste werkwijze. H. wierf onder oud-bajesmaten en onder het valse voorwendsel van thuiswerk Nederlandse katvangers, die hun bankrekening en -pasje aan hem afstonden omdat ze dachten daarvoor betaald te worden. Hij plaatste op markplaats.nl een advertentie voor entreekaartjes voor bijvoorbeeld Lowlands en Mary Poppins. Ook waren er spelcomputers te koop.
Aspirant-kopers kregen een koopovereenkomst toegestuurd via een vals hotmail- of gmail-adres, want op naam van de katvanger. Ze stortten het geld op de opgegeven bankrekening en hoorden of zagen daarna niets meer. H. pinde in het dunbevolkte Belgisch-Zeeuwse grensgebied. Hij gebruikte uitsluitend prepaid-gsm’s en wisselde veelvuldig van simcard. Mede waardoor hij vrij lang uit handen van boze klanten en politie kon blijven.
Per benadeelde was het verlies ‘slechts’ een paar tientjes tot hooguit 306 euro. Opgeteld heeft H. toch ruim 66.000 euro verdiend. Die zwarte winst werd witgewassen met boodschappen. Op de vraag van de rechters of het niet eens tijd werd dat hij ophield zovelen op te lichten, zei H. eerlijk: ,,Ik heb de intentie het nooit meer te doen. Echter, sta ik morgen op straat zonder hulp, doe ik het weer. Om eten te kopen.”
Toezicht
De officier van justitie gunde hem een behandeling voor zijn psychopatische trekjes en begeleid wonen: ,,Maar alleen onder 24-uurstoezicht, vijf jaar lang. Anders zal hij vast medepatiënten oplichten.” Eerst moet H. een paar jaar opknappen, tenzij het rechtscollege op 8 oktober een andere mening is toegedaan.