Archief per maand:
Archief per jaar:

Verdachte ondernemer uit Laren schuift schuld op Grote Onbekende

Diefstal postzakken leidt tot oplichting Haarlemmers

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – De diefstal van postzakken in Haarlem leidde tot oplichting van minstens 20 particulieren en bedrijven uit die stad. De officier van justitie eiste tegen Wouter S. (28) anderhalf jaar cel. Die schuift de schuld op de Grote Onbekende.

Een derde van de geëiste achttien maanden zou voorwaardelijk moeten zijn, aldus de aanklager. Bovendien raakt de uit Laren afkomstige verdachte de ruim 42.000 euro kwijt die nog op zijn (door justitie geblokkeerde) bedrijfsrekening staat. Wat overblijft nadat benadeelden schadeloos zijn gesteld, wordt gezien als witgewassen misdaadgeld en gaat naar de Staat.

TNT

Eind november van het vorig jaar werden zes postzakken gestolen bij filialen van TNT in Haarlem. De dieven haalden rekeningen er uit van Haarlemse particulieren en ondernemers uit de buurt van de Garenkokerskade en Hofstraat. De facturen werden vervalst. Er kwam een nieuwe bank op te staan en het rekeningnummer van Haute Voiture in Laren. Deze neppers werden netjes opgestuurd, waarna de ontvanger de rekening ook keurig betaalde.

Alleen kregen de afzenders, waaronder een loodgietersbedrijf, fotograaf en fysiotherapie, hun centen niet. Na aanmaningen aan de vermeende wanbetalers, die weer konden aantonen dat ze geld hadden overgemaakt, wist men dat het fout zat. De politie ontving 23 aangiften van malversaties door Haute Voiture, een kwartet bijna failliete BV’s in autolease en aanverwante zaken. Ze stonden op naam van de jonge ondernemer Wouter S. Twaalf mensen moeten nog aangifte doen.

Miljoenenschuld

Zonder te verblikken of te verblozen, vertelde S. in de rechtszaal dat hij drie miljoen euro zakelijke schuld had gehad. Uit de stukken valt op te maken dat er ook nog 50.000 euro huur- en overige privéschulden zijn. Toch verbleef hij tot zijn arrestatie drie maanden geleden in Dubai, om daar een grote oliedeal af te sluiten.

In de ogen van de officier was duidelijk wat S. had bewogen het criminele pad op te gaan. ,,Hij leefde op te grote voet. Hij wilde snel en gemakkelijk geld verdienen om de gaten in zijn financiële huishouding te dichten.” Politie en justitie hebben broddelwerk afgeleverd, was de tegenaanval die S.’advocate inzette. Van meet af aan en ook gisteren weer heeft S. verklaard over ene Richard, mogelijke achternaam Bakker, die hem heeft gedwongen mee te doen met de oplichting.

,,Mijn cliënt is misbruikt als geldezel. Hij is het grootste slachtoffer van Richard. De rest krijgt tenminste zijn geld terug, S. zit vast en moet verder met een strafblad. Dat heeft consequenties voor bijvoorbeeld visa. Zijn vriendin zit in de VS, dat wordt een probleem.” Het verwijt dat ze geen onderzoek naar Richard had laten doen, gleed de aanklager langs de rug af: ,,Een onaannemelijk verhaal, nergens onderbouwd met een adres, autokenteken of goed signalement.” Maar de raadsvrouw was op dreef: ,,Doordat OM en politie lijden aan tunnelvisie – Wouter was de schuldige, basta – is het goed mogelijk dat hier binnenkort weer een slachtoffer van Richard in het verdachtenbankje zit.”

De uitspraak is 26 juli.