Archief per maand:
Archief per jaar:

Verdachte ex-eigenaar Chauffeurscentrale vrij met enkelband

Huis ouders Breda ‘geschikt’ voor elektronisch toezicht

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Frank R. (36), de van oplichting verdachte ex-eigenaar van de Chauffeurscentrale in Bloemendaal, is op vrije voeten. Met een enkelband om wacht hij in het huis van zijn ouders in Breda op zijn proces in juni.

R. zou zijn klanten voor 70.000 euro hebben opgelicht met de Chauffeurscentrale. Bij deze eenmanszaak  aan de Dirk Bakkerlaan in Bloemendaal konden bedrijven en particulieren een privéchauffeur (vaak studenten) huren. Ze betaalden door hun creditcardgegevens af te staan. Begin 2012 bleken er bedragen te worden afgeschreven, zonder dat er een chauffeur was ingehuurd.

Daarnaast zou R. belastingfraude hebben gepleegd met zijn ‘mobieltjes-BV’, handelend onder namen als Eppelshop.nl en Retrobrick.nl.  Over de smartphones, die R. voor een prikje in Azië had ingekocht, lijkt hij jarenlang geen btw te hebben afgedragen. Inmiddels is hij privé failliet. Zijn advocaat vroeg tijdens de pro-formazitting op 4 maart het voorarrest  op te heffen, zodat er iets gedaan kon worden voor de schuldeisers.

Het OM was echter bang dat hij, net als vorig jaar, zou proberen onder te duiken. Zeker omdat R. weer bij zijn ouders in Breda zou gaan wonen en hij zo via België de kuierlatten kon nemen. Maar het voorstel van de verdediging om R. onder elektronisch toezicht te stellen, haalde de officier van justitie over de streep. De rechtbank had het laatste woord: R. zou blijven zitten in het huis van bewaring tot er zekerheid was dat de ouderlijke woning geschikt was voor ET (een alarm-telefoonverbinding met de reclassering). Onlangs kwam daarover groen licht; R. mocht afreizen naar het zuiden, met een bandje om zijn enkel.