Archief per maand:
Archief per jaar:

Verdachte had 136 kilo heroïne onder bed liggen

Zaanse ‘illegale slijter’ krijgt 3,5 cel

 
Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – ‘Illegale slijter’ Raif D. (41) uit Zaandam is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar. De Haarlemse rechtbank Justitie achtte bewezen dat hij grootschalige accijnsfraude pleegde. Bovendien werd tijdens de doorzoeking van D.’s woning op 20 juni van dit jaar 136 kilo heroïne onder zijn bed gevonden.
Op 7 mei 2009 liep dranksmokkelaar D. tegen de lamp. Die dag reed hij vanuit Duitsland over rijksweg 1 naar huis. De marechaussee hield hem staande en ontdekte 120 flessen Jack Daniels, Bacardi, Smirnoff en Johnnie Walker in de auto van de Zaandammer. Hij verklaarde dat het voor een feest was.
De douane stelde vast dat de verdachte sinds januari 2008 een eenmansbedrijf had onder de naam Aymar, tussenhandelaar in alcoholische dranken en frisdranken. In de vier jaren daarvoor heette de firma R.D. Activiteiten.
Twee Duitse groothandels bleken al vanaf januari 2005 voor 420.000 euro leveringen hadden gedaan aan D. Hij reed gemiddeld vijf keer per maand naar Duitsland om inkopen te doen, met pieken in de feestmaanden november en december. Hij verkocht de drank vanuit een garagebox in de buurt van zijn huis en later vanuit de auto.
Doorgegaan
Ook na 7 mei 2009 heeft een van de Duitse leveranciers D. als klant gehad. Met andere woorden, verdachte is na de grenscontrole gewoon doorgegaan. Hij spiegelde de Duitsers voor dat de drank voor zakelijke doeleinden waren. De douane heeft in el die jaren geen enkele accijnsaangifte ontvangen.
Medio 2010 viel het besluit hem te vervolgen. Hoewel er geen aanwijzingen waren dat de Noord-Hollander zich nog steeds bezighield met de illegale drankhandel, besloot justitie een jaar later zijn woning te doorzoeken. Het vermoeden dat daar nog wel bewijzen te vinden waren, werd bewaarheid op 20 juni. Er lagen prijslijsten, die aantonen dat D. loog toen hij verklaarde dat hij een tot anderhalve euro per fles verdiende. Het is ‘iets meer’ geweest, aldus justitie.
 
Tassen
Onder het bed van D. lag 136 kilo heroïne. De drugs waren verpakt in getapete broodjes van een kilo, die in zeven grote boodschappen- en sporttassen waren gestopt.  Elke tas had een andere kleur tape, wat justitie aanleiding geeft om te denken dat de lading bestemd was voor zeven afnemers. D. heeft vanaf het begin af aan alleen gezegd dat hij wist dat het heroïne was die onder zijn bed lag. Over waar vandaan, door wie binnengebracht, voor wie bestemd heeft hij zich altijd beroepen op zijn zwijgrecht.
Omdat hij de fraude en het bezit van de harddrugs heeft bekend, besloot de rechtbank een lagere straf op te leggen dan de vijf jaar die was geëist. In zijn voordeel was het ook dat hij tot deze kwestie bij justitie niet bekend stond voor drugsmisdrijven. De Zaankanter moet als hij vrij komt, wel naar een andere auto omzien. De wagen die hij voor zijn drankhandeltje gebruikte, is verbeurd verklaard.