Archief per maand:
Archief per jaar:

Verdachte: ’Ik hang me op’

Eis rijontzegging en cel na ongeval

door arno ruitenbeek

haarlem – Vier maanden cel en een rijontzegging van twee jaar. Dat eiste de officier van justitie gisteren tegen Amarouch B. (51). Hij veroorzaakte een kleine twee jaar geleden een ernstig verkeersongeluk in zijn woonplaats Haarlem en reed door zonder zich om de zwaar gewonde fietsster te bekommeren.

Bij de Haarlemse rechtbank zei B. zich niets meer te kunnen herinneren van de gebeurtenissen op 29 juli 2009. De ooggetuigenverslagen van kort na het drama zijn echter duidelijkheid over het roekeloze rijgedrag van B., aldus justitie. Rond 9.00 uur die dag reed B. over de Prins Bernhardlaan in zijn VW Passat. Hij meende dat hij gesneden werd door een Mercedes, werd vreselijk boos op de bestuurder daarvan en ging als reactie over de weg slingeren en constant op zijn rem trappen. Hij moet ongeveer 80 kilometer per uur hebben gereden bij de kruising met de Leonard Springerlaan. B. scheurde door rood en schepte een vrouw, die bij groen licht over de fietsoversteek reed. Ze vloog door de lucht en kwam hard ten val. Ze brak onder meer een been op drie plaatsen. Ze moest haar baan in de thuiszorg opgeven.
De VW reed onverminderd hard door. Achter bleven de kap van zijn rechterbuitenspiegel en een deel van een mistlamp. De politie waarschuwde autodealers dat zich wellicht iemand zou melden met schade. Thuisgekomen, informeerde B. inderdaad bij een garage in Haarlem, zodat B. later thuis kon worden aangehouden. ’s Middags was hij nog op een sloperij geweest voor onderdelen.
Wao’er B. weet destijds het ongeluk aan zijn geneesmiddelen voor schildklierproblemen (hij mocht niets eens rijden als hij ze gebruikte) en 20 hasjsigaretten per dag. Niet alleen hij, ook zijn vrouw is ziek. De auto hebben ze nodig om boodschappen te doen en naar haar familie in Marokko te reizen. ,,Als ik voor straf niet meer mag rijden, hang ik mezelf op’’, aldus de verdachte
De officier was onaangenaam geraakt door de egocentrische houding van B.: ,,Hij keek toen niet naar het slachtoffer om en begint nu over zijn eigen slapeloze nachten terwijl de rechter de slachtofferverklaring voorleest.’’
De uitspraak is op 31 mei.