Archief per maand:
Archief per jaar:

Verdachte in de waan dat Jehovah’s getuigen hem kapot willen maken

Tbs voor drie moordpogingen in Haarlem

door arno ruitenbeek
 
amsterdam – Fred de V. heeft bij het Amsterdamse gerechtshof horen eisen drie jaar cel en tbs met dwangverpleging. De 49-jarige Haarlemmer trachtte in zijn woonplaats drie mensen te vermoorden. Hij verkeert in de waan dat de Jehovah’s getuigen het op hem voorzien hebben.
Op 23 oktober 2008 belde De V. de politie dat hij zojuist in de binnenstad een jonge vrouw met een ijzeren staaf op het hoofd had geslagen. Ze raakte zwaar gewond. Hij had, al fietsend door de nacht, een willekeurig slachtoffer uitgezocht, om ‘in veiligheid’, lees: lange tijd achter tralies te komen. Want hij werd bedreigd. Tijdens de verhoren bij de politie en op de zittingen bij de Haarlemse rechtbank in 2009 bekende hij spontaan andere zaken waar tot dan toe nooit een verdachte van was gevonden. Op 11 april 2008 had hij een fietsster in de rug gestoken achter het NS-station. Op 17 december 2007 stichtte hij brand in een appartementengebouw aan de Nieuwe Groenmarkt om een van de zes bewoners te treffen. Het bleef bij materiële schade. Zowel de laatste vrouw als de fietsster was een Jehovah. Die ‘satanisten” zouden hem jarenlang hebben gestalkt en zijn dood al hebben voorbereid.
Om de ‘masochistische sekte van slaven’ te laten merken dat hij ‘hun complot om hem kapot te maken’ doorzien had, vernielde hij op 10 juni 2007 elf ruiten van de koninkrijkszaal aan de Smedestraat. Op 4 januari 2008 brak hij in in het gebouw van ‘het wachttorengenootschap’. De sterk verminderd toerekeningsvatbare De V. hield ook in hoger beroep vol dat hij niet zozeer dader, als wel slachtoffer is. Volgens de gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht is hij paranoïde en kan hij levensgevaarlijk worden als hij de controle verliest. Of, zoals De V. het noemt: ‘de sekte de controle over hem overneemt’. Intensieve tbs-behandeling is dringend nodig, een mening waarbij de advocaat-generaal zich van harte aansloot. 
In Haarlem kreeg De V. dezelfde straf als gisteren werd geëist. De verdachte had destijds geen advocaat, omdat hij alleen een beroemde strafpleiter van het niveau-Moszkowicz wilde. Bij het hof stond hem bij ‘top tien-advocate’ N. Dekens. Die probeert voor hem de (langdurige) gedwongen behandeling in een overheidskliniek er af te krijgen en hem in een ‘gewoon’ psychiatrisch ziekenhuis te laten opnemen. Daarvoor moet hij echter volledig ontoerekeningsvatbaar zijn. Dekens bleef daarom bij haar, eerder door het hof afgewezen, verzoek om een contra-expertise van het PBC-onderzoek. Ze vroeg voor de meeste feiten vrijspraak: ,,Omdat zijn bekentenissen in zijn geestestoestand niets waard zijn.”
De uitspraak is over veertien dagen.