Archief per maand:
Archief per jaar:

Verdachte inbraak Oudorp wil getuigen horen

Proces tegen Jurrit K. pas in 2016

Jurrit K. (36), verdacht van een reeks misdaden waaronder inbraak in Oudorp, bleef vanmorgen liever in zijn cel dan te verschijnen bij de Alkmaarse rechtbank. Het proces is veel later, want meneer wil getuigen horen.

Drie dagvaardingen zijn uitgebracht tegen de in Den Helder geboren, maar in Alkmaar verblijvende K. De oudste zaak, waarover de meeste mist hangt, betreft de diefstal van een dvd-monitor bij de Hema aan de Europaboulevard, op 31 december 2012.  Een medewerkster van het warenhuis probeerde de dief tegen te houden, toen die in een Renault Twingo er vandoor ging. Het leverde de Hema-werknemer een gebroken kaak en gebroken pink op: K. sjeesde weg en sleurde de gedupeerde een eind mee waarna deze viel.

Voor een gevalletje wegpiraterij op de Visserstraat, inclusief doorrijden na ongeval op 7 januari 2014, moest K. aanvankelijk slechts naar de politierechter. Maar besloten werd die door te verwijzen naar de meervoudige kamer, die zich boog over de andere serieuze misdrijven die op ’s mans conto worden geschreven.

Woninginbraken

Woninginbraken in Oudorp waren in 2014 en dit jaar aan de orde van de dag. Wij stopten in mei met tellen bij 75, maar intussen zijn er tientallen bijgekomen, (helaas) gelukte en pogingen. Het overgrote deel is vooralsnog onopgelost, maar dat lijkt niet te gelden voor de inbraak in een twee-onder-een-kapper aan de Marestraat, waarbij zoals vaak sieraden werden gestolen en de Ford Fiesta die op de oprit stond. Dat was op 24 december van het vorig jaar en de politie denkt dat K. dit heeft gedaan. Of hij degene was die een paar dagen later terugkwam op hetzelfde adres, maar dit keer niets meenam, is niet bekend.

K. sloeg onder meer toe in Oudorp.

K. sloeg onder meer toe in Oudorp.

In de nacht van 7 op 8 maart stal K. twee koffers met bouten op de Baakmeerdijk in Bergen. Op 24 mei sloop hij de tuin van een huis aan de Herenweg binnen en trachtte de schuur open te breken. Hij nam echter de benen, omdat de politie was gealarmeerd. Bij de Achterweg gooide hij een fiets naar een achtervolgende agent. Deze mishandeling was voor zijn politiecollega’s het sein om een einde te maken aan het kat-en-muisspel. Hoewel hij flink met pepperspray er van langs kreeg, slaagde K. er toch in twee dienders in het gezicht te stompen.

Hij kwam weer op vrije voeten en ging door. 12 juli was voorlopig zijn laatste dag in vrijheid. In Sint-Pancras werd hij destijds betrapt bij het verover van zes wikkels amfetamine, 50 strips LSD en 22 xtc-pillen. Mocht alles bewezen worden, dan zal de Alkmaarse rechtbank hem een fikse douw geven. Een deel van de benadeelden wil dat K. in totaal ruim 12.000 euro aan schade vergoedt.

Maar zover is het nog lang niet. Tijdens de verhoren heeft K. gezwegen als het graf. En terwijl hij vanmorgen in het huis van bewaring bleef, vroeg zijn advocaat aan de rechters om een serie getuigen van de delicten te mogen verhoren. Het kan niet anders dan dat de verdediging zal pogen het politiedossier onderuit te halen.

 

Wordt vervolgd.