Archief per maand:
Archief per jaar:

Verdachte maakt rechter boos: de cel in

Alkmaarder ziet werkstraf in bejaardentehuis helemaal niet zitten

Door Arno Ruitenbeek

Alkmaar – Een Alkmaarder (53) heeft de politierechter tegen zich in het harnas gejaagd. De verdachte van een aantal ernstige verkeersvergrijpen bij Avenhorn moet nu de cel in.

De sfeer op de zitting was van meet af aan gespannen, omdat de zondaar geen antwoord gaf op de vraag van de rechter wat zijn lezing was van de gebeurtenissen op 14 augustus. Tenslotte besloot de magistraat met gerichte deelvragen de Alkmaarse boekhouder door het proces ‘te leiden’.  De verdachte kon niet ontkennen dat hij op de N243 ter hoogte van Avenhorn over de dubbele doorgetrokken streep had ingehaald met een snelheid die boven de toegestane 80 kilometer per uur lag. Een tegemoetkomende motoragent draaide om en gaf de overtreder met onder meer handgebaren aan kort na het viaduct van de A7 rechtsaf te slaan en te stoppen.

Dollemansrit

Volgens de diender deed de verdachte net alsof hij daar gehoor aan zou geven, maar speerde hij linksaf de oprit naar de snelweg op. De agent ging er achter aan en zag de Alkmaarder met minstens 175 km/u over de A7 schieten, links en rechts inhalend. Pas bij de afslag Hoorn stopte de dollemansrit. Op het bureau bleek dat de chauffeur in kwestie 2,5 keer te veel had gedronken en dat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard. ,,Omdat ik de alcoholcursus van het centraal bureau rijvaardigheidsbewijzen (CBR) niet kon betalen”, vertelde hij, maar niet nadat hij had bestreden zo hard te hebben gereden en te zijn gevlucht voor de politiemotor.

Failliet gegaan, vier ton schuld, in scheiding, pas binnenkort weer werk tegen niet meer dan het jeugdloon; een en al ellende. Daar kwam nog bij dat hij had gereden in de snelle en dure Mercedes van dezelfde kennis die hem nu een baantje heeft bezorgd. De wagen staat al vier maanden bij het politiebureau. Hij hoopte op een milde straf.

De officier van justitie, die zag dat meneer vier keer eerder is veroordeeld voor rijden onder invloed, wilde hem tegemoet komen. Geen hoge boete, want die zou niet betaald worden. Dus:  340 euro boete voor gevaarlijk rijgedrag, veertien dagen cel voorwaardelijk voor rijden zonder geldig rijbewijs en 180 uur onbetaalde arbeid plus een rijontzegging van een half jaar voor drankrijden. De auto mag terug naar de eigenaar, al was niet met papieren aangetoond wie dat was.

Hakken

,,Een werkstraf? Geeft me dan liever een boete, ik krijg wel een voorschot.” De wenkbrauwen van de rechter gingen omhoog. ,,Wat is er mis met werkstraf?” ,,Vorige keer moest ik bomen hakken, daar krijg ik pijn van in de rug. En het alternatief, in de keuken van een bejaardenhuis, zie ik helemaal niet zitten.”

Dat had-ie nou niet moeten zeggen. De rechter: ,, De officier was creatief, maar u wilt niet. Dan leg ik u op respectievelijk 500 euro boete, veertien dagen zitten en 850 euro boete plus zeven maanden ontzegging. Meneer, u bent een gevaar op de weg en ik had liever die Mercedes verbeurd verklaard, maar ik kan niet bewijzen dat u de eigenaar bent. Dus gaat de wagen naar de rechtmatige eigenaar.”