Archief per maand:
Archief per jaar:

Verdachte mensenhandel overleden door en voor proces

Garcia G. had 13 augustus terecht moeten staan, omdat hij rond 2005 zijn ex-vriendin dwong de hoer te spelen in Alkmaar. De 42-jarige Zaandammer kon de druk van vervolging na zoveel jaar niet meer aan, en pleegde onlangs zelfmoord.

Het proces volgende week donderdag zal kort duren, als het aan het openbaar ministerie ligt. Dat zal de Alkmaarse rechtbank verzoeken om niet-ontvankelijkheid. De formele stap om te zeggen dat G. kan niet meer kan worden berecht, omdat hij niet meer onder de levenden is.

De Zaandammer wordt (werd) ervan verdacht dat hij tussen 1 januari 2004 en 1 juli 2006 in Alkmaar de pooier speelde over zijn toenmalige partner. De vrouw heeft destijds aangifte gedaan bij de politie. Bovendien werd in november 2011 in G.’s woning kinderporno aangetroffen.

Tijdsverloop

Nu is die laatste beschuldiging ‘pas’ een kleine vier jaar oud, maar de andere negen tot elf jaar. Waarom heeft het zolang geduurd, dat het OM de gerede kans loopt (liep) dat de rechters alleen al vanwege het onwezenlijke lange tijdsverloop een streep door de zaak hadden gehaald? OM-woordvoerder Natasja Keijzer: “G. was gedetineerd en sinds oktober 2012 op vrije voeten. Hij wist in die tijd al dat hij zou worden vervolgd voor de genoemde feiten.”

Daarnaast is er een rechtshulpverzoek naar het buitenland uitgegaan. Het duurt altijd langer dan je wenst voordat het land in kwestie de rechtshulp inderdaad heeft gegeven. Niet in de laatste plaats kosten onderzoeken naar mensenhandel altijd lang.”

Volgens Keijzer is een deel van de verklaring dat de verdediging nog onderzoekswensen had. “Het had ook nogal voeten in de aarde voordat de toevoeging van de advocaat.” (Iemand zonder inkomsten of vermogen wordt dan betaald uit de rijkspot rechtsbijstand, AR). “Daardoor is de rechtszaak enkele keren uitgesteld.”