Archief per maand:

Verdachte plofkraak De Goorn onlangs vermoord

Nog geen verdachte opgepakt van liquidatie Amsterdamse beroepscrimineel

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Saïd F., die zou zijn betrokken bij een reeks plofkraken in onder meer De Goorn, blijkt onlangs te zijn vermoord. Zijn proces ging daarom als een nachtkaars uit.

Op 6 december, op zijn 35e verjaardag, had F. in Haarlem moeten terechtstaan voor drie feiten. Op 7 april 2012 deed een stel boeven een zeer gewelddadige poging de kluis te roven van de Rabobank in De Goorn op 7 april 2012. Met gas werd de pinautomaat opgeblazen. Om de kluisdeur te rammen en te vluchten via rijksweg 7 maakten de daders gebruik van twee gestolen Audi’s, waarvan er eentje op 7 maart van dat jaar was gestolen in Heerhugowaard.

Het derde misdrijf was ruim acht maanden later, en betrof opnieuw een mislukte plofkraak op de ABNAmro in Eersel (bij Eindhoven) op 24 december 2012. De boeven ontkwamen naar België. De sporen leidden naar een groep Amsterdamse Marokkanen. Die wordt verantwoordelijk gehouden voor meer van dit soort kraken, onder meer in ’t Harde op 21 oktober 2012. Voor die laatste zaak is F.’s kennis Hamsa A. (22) tot twee jaar veroordeeld na een eis van vier jaar.

Onschuldig

Want voor A.’s betrokkenheid bij de plofkraak in De Goorn was te weinig bewijs. Op de dag dat zijn vonnis werd uitgesproken, had de eerste zitting tegen Saïd F. plaats. Buiten zijn aanwezigheid, want via zijn advocaat liet de verdachte weten dat hij onschuldig was en geen zin had naar de rechtbank te komen. De officier van justitie dacht daar anders over: F. zou bijvoorbeeld de leverancier zijn van  gasflessen en jammers (stoorzenders om te voorkomen dat mobieltjes worden afgeluisterd). De eis tegen hem was ook vier jaar.

De rest van het proces werd tot 6 december uitgesteld, omdat F. advocaat niet het complete dossier had gehad en dus geen goede verdediging kon opzetten. Het pleidooi kwam er echter niet. Nadat de aanklager had meegedeeld dat F. was overleden, verklaarde het rechtscollege haar niet ontvankelijk.

F.’s levenloze lichaam is in de nacht van 9 op 10 november aangetroffen op de Korte Papaverweg in Amsterdam-Noord. Hij was doodgeschoten. De politie heeft nog niemand aangehouden. Zijn criminele verleden en het feit dat hij met veel onderwereldfiguren in contact stond bemoeilijken de zoektocht naar de dader.

Het slachtoffer had van de politie het stempel ABC’er gekregen: Amsterdamse beroepscrimineel. Hij heeft twee keer vijf jaar uitgezeten voor zware mishandeling van twee portiers in 1997, respectievelijk de dubbele liquidatie van een drugshandelaar en z’n zeventienjarige vriendin in 2004. Er waren aanwijzingen dat hij in de tussenliggende jaren met vrienden een overvalbende vormde.