Archief per maand:
Archief per jaar:

Verdachte psychiatrisch onderzocht

Proces over moord Zandvoort in juni

door arno ruitenbeek 

haarlem –  De verdachte van een moord in Zandvoort op 17 oktober 2010 staat op 22 juni terecht bij de Haarlemse rechtbank. Bartholomeus C. (50) uit Emmen verblijft momenteel in het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht.

Naar verwachting is het pyschiatrisch onderzoek van C. gereed op 6 mei. Hij gaat dan terug naar de gevangenis. De PBC-gedragsdeskundigen hebben vier á vijf weken nodig om hun bevindingen op papier te zetten. Daarna blijven er nog een kleine twee weken over voor rechters, justitie en verdediging om het rapport te bestuderen. 
Tijdens een pro-formazitting wees het rechtscollege, in navolging van de officier van justitie, het verzoek van C.’s advocaat af om kopieën (op cd-rom) te krijgen van de cameraregistratie van de verhoren. De raadsman mag binnenkort naar het politiebureau in Haarlem komen om daar de beelden te zien. De rechtbank wil zo de privacy van de rechercheurs, het slachtoffer en de nabestaanden beschermen. Een cd-rom zou zo maar eens bij de ‘verkeerde lieden’, bijvoorbeeld de pers, terecht kunnen komen.
C. is op 17 oktober naar het politiebureau gegaan en een volledige bekentenis afgelegd. Hij had de man, die hem tijdelijk onderdak verleende, vastgebonden en neergestoken. Hij wist dat het moordmes was gebroken en had bloed van de Zandvoorter op zijn kleren. De verdediging heeft later een theorie ontwikkeld over een mysterieuze derde; bewijzen zijn daarvan nooit gevonden.  Ook zou C.’s bekentenis waardeloos zijn. Omdat hij psychotisch is en destijds onder de drugs en medicijnen zat.