Archief per maand:
Archief per jaar:

Verdachte seks met minderjarigen lijkt te ontsnappen aan tbs-kliniek

Advies: Velserbroeker moet naar psycholoog en psychiater
Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Fred P. (49) moet twee jaar een psycholoog en een psychiater bezoeken. Met dit deskundigenadvies lijkt de Velserbroeker, verdacht van onder meer seks met minderjarigen, te ontsnappen aan gedwongen verpleging in een tbs-kliniek.
P. zit sinds februari van dit jaar in voorarrest voor zeven misdrijven met een luchtje van pedofilie, gepleegd in Haarlem, Velsen en Beverwijk. Hij probeerde via internet jongens tussen de twaalf en zestien jaar te verleiden tot seks (grooming genoemd). In minstens een geval is dat ook gelukt.
Hapten de beoogde slachtoffers niet toe, bedreigde hij hen en hun familieleden met zware mishandeling of zelfs de dood.
Hells Angels
In sms’jes, pings en weer op internet schermde de verdachte met contacten met de Hells Angels en gooide hij zijn fysiek in de strijd. P is 2,02 meter lang en woog ruim 100 kilo, voordat hij in De Koepel in Haarlem trombose, hartproblemen en een longembolie opliep en moest worden opgenomen in het gevangenisziekenhuis. Tenslotte zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan maken en verspreiden van kinderpornografie.
Nadat in mei een formele rechtszitting plaatshad, stond de inhoudelijke behandeling van de zaak voor gisteren op de rol. Maar die werd uitgesteld tot 15 oktober, omdat de reclassering nog de juiste psychiater en psycholoog moeten vinden. Plus een passende, ambulante behandeling in deze contreien.
Voorwaarden
Dat vloeit voort uit het advies van gedragsdeskundigen die P. in het huis van bewaring hebben onderzocht. Volgens hen moet aan P., die nog negen maanden cel heeft openstaan voor soortgelijke feiten, tbs met voorwaarden worden opgelegd. De Velserbroeker zei gisteren bij de rechtbank dat hij het daarmee eens is. Het geeft hem bewegingsvrijheid, waar tbs met dwangverpleging betekent dat hij veel lang (gemiddeld tien jaar) in tussen vier muren moet.