Archief per maand:
Archief per jaar:

Verdachte uit Assendelft ook beschuldigd van mishandeling ex-vriendin

‘Dood vrouw in hotel betreurenswaardig ongeluk’

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – De dood van een jonge vrow in hotel Van der Valk langs rijksweg 4 was éen betreurenswaardig ongeluk’. Dat zei verdachte Valdir dos S. (27) gisteren bij de Haarlemse rechtbank. Justitie legde de inwoner van Assendelft echter moord ten laste.


Het was een pro-formazitting. Want het psychologisch onderzoek is nog niet klaar. Het proces heeft naar verwachting begin volgend jaar plaats.
Op zondag 20 februari van dit jaar, ’s ochtends om half negen, werd er geschoten in de lobby van het hotel langs de A4 in Hoofddorp. Een, volgens getuigen, 23-jarige vrouw van Turkse afkomst liep daarbij dodelijke hoofdverwondingen op. Uit beelden van beveiligingscamera’s in de lobby zou blijken dat de dader schietend naar binnen is gerend. Advocaat A. Syrier bestrijdt die opvatting van de politie. De rechtbank heeft nu opdracht gegeven aan justitie om de raadsman de beelden te tonen.

Geruchten

Syrier: ,,Het is niet waar dat mijn cliënt de vrouw opzettelijk, gericht en met voorbedachten rade heeft neergeschoten.” Zijn latere pleidooi is gebaseerd op de stelling dat het om een ongeluk ging: ,,Schutter en slachtoffer kenden elkaar niet. Geruchten dat de groep-Dos S. de anderen doelbewust opzocht, zijn uit de lucht gegrepen.”Dos S. was met een vriend en twee vriendinnen de hele nacht op stap geweest, zegt Syrier. Ze wilden nog doorfeesten en wisten dat ze bij Van der Valk een fles drank konden kopen. Daar reden ze heen.
Twee leden van het groepje stapten het hotel binnen, waar ze ruzie kregen met een stel, onder wie het latere slachtoffer. Syrier: ,,De reden of de oorzaak van het conflict is nog onduidelijk.” Dos S. en een meisje waren op de achterbank van de wagen blijven zitten. Toen ze hoorden van het conflict, zou Dos S. naar binnen zijn gelopen. ,,Het was dom dat hij een pistool bij zich had, maar het is nooit zijn bedoeling geweest om te schieten, laat staan om iemand te raken. Hij heeft twee lukrake salvo’s gelost. Mogelijk is een kogel afgeketst die de vrouw in haar hoofd heeft geraakt.”
Na de schietpartij vluchtten Dos S. en zijn metgezellen. Ze hebben het wapen uit elkaar gehaald en de stukken in het Noordzeekanaal gegooid. De politie heeft tevergeefs gedregd naar het wapen op de door Dos S. aangewezen plek. De verdachte dook na de schietpartij onder bij bekenden in Suriname. Syrier: ,,Niet om aan berechting te ontkomen, maar uit angst voor represailles.”

Uitgeleverd

Suriname leverde hem na vier maanden uit aan Nederland. De Assendelver heeft na zijn terugkomst in Nederland v olledig openheid van zaken gegeven, aldus zijn raadsman. De voorlopige dagvaarding is mede daardoor uitgebreid met twee nieuwe feiten. Op de dag voor de fatale schietpartij heeft Dos S. in zijn auto zijn ex-vriendin mishandeld. Hij heeft daarbij ook met een pistool door de ruiten geschoten.