Archief per maand:
Archief per jaar:

Verdachte: ‘Ik weet niet of ik kind heb gestoken’

Negen maanden cel geëist

 Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Primnath P. (51) weet niet meer of hij in Zandvoort een kind met een mes in de borst heeft gestoken. De officier van justitie is van zijn schuld overtuigd en eist negen maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk.
De politie krijgt op 1 augustus rond 23.15 uur de melding dat op NS-station Zandvoort een negroïde man in rood shirt en beige broek rondloopt. Hij zwaait met een mes. Een zoektocht in de omgeving levert de arrestatie op van Surinamer P., die aan het signalement voldoet.
De rondzwervende alcoholist erkent dat hij op het perron vuilnisbakken heeft doorzocht naar weggegooid eten. Daamee is hij opgehouden, omdat een groep jongens hem lastig valt: ,,Misschien omdat ik dronken was en raar liep.” P. heeft zijn dagelijkse dosis van twee flessen rum op. Hij kan zich niet herinneren dat hij iemand heeft gestoken. ,,Ik draag geen messen bij me.”
De ‘pestkoppen’ hebben een andere lezing. ,,We praatten op het station met een paar meisjes. De man vroeg of we wiet hadden. Nee, dus. Hij kwam op ons af met een stanleymes.” Een dertienjarige jongen wordt met het mes geraakt, ter hoogte van het borstbeen. Het wondje is gehecht.
Slaapmiddelen
Na drie maanden ontnuchtering in het huis van bewaring is P.’s geheugen er niet op vooruit gegaan, vertelt hij de rechtbank. ,,Om de afkickverschijnselen tegen te gaan, slik ik veel kalmerende en slaapmiddelen.” De aanklager sluit niet uit dat de jongens P. hebben gesard en uitgedaagd: ,,Maar dat mag nooit leiden tot zo’n poging tot doodslag.” De advocaat daarentegen ziet vrijspraak als enig terechte uitkomst op 19 november: ,,Uit de politierapporten blijkt dat de groep eerder die avond voor grote overlast heeft gezorgd. Er is met glas gegooid. Zou de wond niet daardoor zijn ontstaan? Het bewijs tegen mijn cliënt is hoe dan ook te mager.”