Archief per maand:
Archief per jaar:

Verdachte wilde schuld van 40 mille wegwerken

Wietplantage in Hoofddorp: aan het werk

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Een schuld van 40.000 euro dwong Kailes R. (28) tot een noodsprong. Hij zette een wietplantage op in zijn woning aan de Hannie Schaftstraat in Hoofddorp. De politierechter bestrafte dat gisten met 120 uur onbetaalde arbeid.


De onbetaalde rekeningen stapelden zich op. Zijn studieschulden waren torenhoog. Dus zat R. niet lekker in zijn, in november 2009 betrokken huurhuis in Hoofddorp. Een kennis van de sportschool in Amstelveen bracht uitkomst. Die wilde R. voor 30.000 euro aan materialen leveren om een hennepkwekerij te beginnen, als het werd terugbetaald met de opbrengst van een of meer oogsten.
De verdachte ging in op dat aanbod. Hij googeld nog wat, om wegwijs te worden in de wondere wereld van de cannabis en begon met de bouw. In april 2010 belde een buurtbewoner naar de politie: daar zou wel eens wat illegaals verbouwd kunnen worden. Onderzoek bevestigde dat vermoeden.
Op 9 juni van het vorig jaar kreeg R. de politie over de vloer. De agenten vonden in drie kamers en een opslagruimte 494 planten, in diverse groeistadia. Ook lagen er restanten van geknipte planten, wat duidt op een oogst. Bovendien bleek de stroom om de meter heen te zijn geleid. De schade voor de electriciteitsleverancier was ruim 8400 euro.
De Hoofddorper bekende de teelt en de diefstal van de stroom. Hij vertelde de rechter dat zijn eerste oogst was geript (gestolen) en de tweede was mislukt. De rechter geloofde dat niet. Hij ging mee in de eis van 120 uur werkstraf. Een zwarte winst van 11.151 euro moet R. aan de Staat afdragen, ondanks zijn beroerde financiële omstandigheden. Hij woont weer bij zijn moeder en betaald van een uitkering van 752 euro 400 euro per maand af op zijn schulden.