Archief per maand:
Archief per jaar:

Verdachten ontkennen alles tijdens proces

Eis vier jaar voor drietal dat agent van weg wil rijden

Door Arno Ruitenbeek

Alkmaar – Drie inbrekers hebben in Emmeloord geprobeerd met een gestolen Audi een politieman van de weg te rijden, aldus de aanklager. Bij de Alkmaarse rechtbank is gisteren vier jaar cel geëist.

De officier van justitie kan niet bewijzen wie van de Zuid-Hollandse criminelen achter het stuur van de Audi heeft gezeten. Daardoor moet de zware beschuldiging ‘poging tot doodslag van een agent’ te laten vallen. Ze wil echter voorkomen dat de ‘koelbloedige professionals’ Younes F. (21) en Fouad B. (23) uit Alphen aan den Rijn en Najim A. (23) uit Boskoop hiervoor vrijuit gaan. De lichtere aanklacht wordt ‘inbraken, gevolgd door geweld tegen een politieman’ .

Peilzender

De Audi A4 Avant is met twee andere, dure wagens op 4 april in het Noord-Hollandse Oostwoud gestolen. De politie ontdekt op 5 april de Avant in Nieuw-Vennep en plakt er een peilzender onder.  Die avond verplaatst de wagen zich met drie inzittenden naar het oosten. Een observatieteam (OT) haakt aan.

Op 6 april in de vroege ochtend hebben in Giethoorn en Emmeloord drie bedrijfsinbraken plaats. Als bij een zaak aan de Achterom in Emmeloord het alarm afgaat, slaan de boeven op de vlucht. Ze rammen de Volvo van een OT’er, die hen volgt, vol in de flank. De agent komt met de schrik vrij. Een poging de Audi af te stoppen op rijksweg 12, loopt op niets uit. Met snelheden tot 250 kilometer racet de stationwagon België binnen.

Wietplantage

Een politiehelikopter ziet drie mannen even later uitstappen. Ze splitsen zich op, maar ontkomen niet aan hun arrestatie. Ze ontkennen alles . Tijdens het proces zwijgen ze voornamelijk. B. wil wel vertellen wat hij in een dorp bij de Belgisch-Nederlandse grens doet: ,,Ik was een wietplantage aan het opbouwen.” De rechters willen meer weten, maar B. past: ,,Voordat je het weet, krijg ik dat ook voor mijn kiezen.” B. is al eens veroordeeld voor inrijden op twee agenten met een gestolen wagen in Waddinxveen. 299 dagen die openstaan van een oude straf, zou hij alsnog moeten uitzitten. Bij A. gaat hem om drie maanden van een voorheen, deels voorwaardelijke veroordeling.

De uitspraken zijn op 23 oktober.