Archief per maand:
Archief per jaar:

Verdachten verbijsterd over gevolgen van voorliefde voor ’harde knallen’

Werkstraffen voor bezit illegaal vuurwerk

door arno ruitenbeek
haarlem – Bezit van illegaal vuurwerk leidde bij de politierechter tot werk- en voorwaardelijke celstraffen. De verdachten waren verbijsterd dat hun voorliefde voor ’harde knallen’ zulke consequenties had.
De politie Kennemerland luisterde eind 2009 tijdens een onderzoek naar brandstichting in deze regio telefoons af. In een van de gesprekken kwam naar voren dat Haarlemmer Martijn H. (30) vuurwerk ’van de zwaardere categorie’ zou ophalen.
Op 12 december van dat jaar in Kootwijkerbroek zagen agenten hoe H. knaltuig vanuit de auto van Paul D. (34) uit Stroe overlaadde in zijn eigen wagen. Het duo werd opgepakt. In de slaapkamer van H.’s kind, dat kort erna werd geboren, lag nog meer van het levensgevaarlijke spul. Het ging in totaal om honderden kanonslagen, lawinepijlen en nitraatklappers.
De twee dachten dat ze met een paar uur zweten op het politiebureau en de inbeslagname van D.’s opbrengst van 475 euro van alles af waren. Ze konden hun oren nauwelijks geloven toen de de eisen hoorden: 200 en 160 uur onbetaalde arbeid en drie en twee maanden voorwaardelijk voor respectievelijk D. en H. Het vonnis week daar niet van af.

Badhoevedorp

Edwin V. (44) uit Badhoevedorp werd eind 2009 gepakt met 2600 kilo ’niet voor de consument geschikt’ vuurwerk. Hij had flowerbeds en Chinese rollen in België gekocht voor 11.000 euro en opgeslagen in ruimten van zijn verhuisbedrijf. Niet beveiligd tegen brand, maar volgens justitie eng dichtbij Schiphol. Dat hij de helft wilde gebruiken voor een groot oudjaarsfeest met familie en vrienden, ging er bij officier van justitie en rechter niet in: ,,U was handelaar.’’ De uitspraak was gelijk aan de eis: 120 uur onbetaalde arbeid en twee maanden voorwaardelijk.