Archief per maand:
Archief per jaar:

Verdachten zijn Poolse zware jongens

Foto’s aanranding overvalslachtoffer

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – De overval op een Pools stel in IJmuiden een jaar geleden blijkt het werk van zware jongens, ook van Poolse afkomst. De politie heeft schokkende foto’s gevonden van de aanranding van het vrouwelijke slachtoffer.
Op 15 april 2011 klopte iemand aan bij de Poolse man en vrouw, die woonden in een schuurtje in IJmuiden. De Pool deed open en ging direct tegen de vlakte door een stroomstootwapen dat tegen zijn schouder werd gedrukt. Vijf mannen met bivakmutsen en gewapend met messen kwamen de schuur binnen, ontkleedden de vrouw en bonden beiden vast.
De man kreeg een boormachine op zijn knie gedrukt. Hij moest de pincode van zijn bankpas afgeven, wilde hij niet met een doorboorde knieschijf verder moeten. Verdachte Leszek P. (20) uit Leiden, een kennis van het stel, trachtte tevergeefs geld te pinnen. De opnamen van de beveiligingscamera van de bank leidden later tot zijn arrestatie.
WoedeDe rekening was leeg. Terwijl P. en zijn maten ervan overtuigd waren dat hun landgenoten die dag twaalf weken achterstallig loon zouden hebben ontvangen. De boeven reageerden hun woede op de naakte vrouw. Ze werd gedwongen allerlei seksuele handelingen te verrichten. Daarvan werden met een mobieltje opnamen gemaakt. Het kwintet stal 600 euro aan contanten en een mobieltje, om voorlopig uit zicht te verdwijnen.

Bij een verkeerscontrole stuitte de politie op een busje met Polen. Inzittende Mariusz W. (33) uit IJmuiden had een gsm, waarop de plaatjes stonden die van het slachtoffer waren gemaakt. Thuis bij W. werden op een laptop dezelfde afbeeldingen aangetroffen, naast drugs.
Gisteren had bij de rechtbank een pro-formazitting plaats tegen P. en W. Hun raadslieden kregen toestemming de komende tijd veel getuigen te horen over de toedracht. Onder hen zijn de drie medeverdachten. Jacek N. is in april opgepakt in Nederland. Waldek C. en Bartek T. zitten in Polen vast voor moord en afpersing. Om hun uitlevering wordt verzocht. Volgens een van de advocaten is C. de bedenker van de overval en de zwaarste crimineel van allen: ,,Iedereen is zo bang voor hem, dat ze niets durven te verklaren.”
Het proces zal hoogstwaarschijnlijk in het najaar plaatshebben.