Archief per maand:
Archief per jaar:

Verdediging: studioverhoor vierjarige slachtoffer onbetrouwbaar

Kinderlokker krijgt 150 uur werkstraf


Door Arno Ruitenbeek

Haarlem –

Haarlem – De Haarlemse rechtbank heeft kinderlokker Mark M. overeenkomstig de eis veroordeeld tot 150 uur onbetaalde arbeid en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. De 25-jarige Haarlemmer zou een vierjarig meisje uit Santpoort-Noord snoepjes hebben gegeven, waarna hij haar onzedelijk betastte.

Op 2 april van dit jaar was pakjesbezorger M. voor TNT op pad in Santpoort-Noord. Hij had zijn bestelbus geparkeerd, leverde een pakketje af bij en woning en kwam een vierjarig kind uit de buurt tegen. Het meisje was nieuwsgierig, zei M. tegen de rechters. Ze bleef bij M.’s wagen staan, terwijl de verdachte in de laadruimte de resterende pakketten op adres sorteerde.
,,Wat doe je?”, had ze gevraagd. Hij zei dat hij een doos pepermuntjes in zijn hand had. Of zer eentje mocht? M. zou zijn uitgestapt, haar twee pepermuntjes hebben gegeven, in  de cabine zijn gestapt en weggereden. Hij ontkent dat hij haar in de bus heeft gelokt of aangeraakt.
Zedenrechercheur
Het meisje heeft dat wel verklaard op 5 april in een speciaal studioverhoor door een ervaren zedenrechercheur. Ze zou op een bankje hebben gezeten bij de man. Die zou haar hebben gevraagd zich te bukken, waarna hij haar betastte. M.: ,,Misschien heeft ze dat gezegd, omdat ze zich schuldig voelde dat ze een snoepje van een vreemde heeft aangepakt.”
Zijn advocaat kraakte het studioverhoor. De rechercheur heeft sturende en gesloten vragen gesteld en steeds weer herhaald, aldus de raadsvrouw: ,,Zodat de antwoorden van het kind automatisch leiden tot de conclusie: hier was een kinderlokker actief.” Ze vroeg vrijspraak bij gebrek aan bewijs.
De kritiek van de verdediging op het ‘onbetrouwbare studioverhoor’ deed de rechters besluiten opnamen van het verhoor zelf te zien. Dat gebeurde achter gesloten deuren. Pers en publiek moesten de zaal verlaten. Na afloop van de vertoning bleef de advocaat bij haar mening. Ze vond de officier van justitie lijnrecht tegenover zich.
De aanklager zei dat de rechercheur zich aan alle regels heeft gehouden: ,,Er was niets fout aan dit verhoor. Het meisje verzint dit niet, drie dagen na het feit.” De rechters waren het met de officier eens. Die benadrukte  dat er ook ander bewijs tegen M. was.In de bus zijn haren van het slachtoffertje gevonden. Bovendien zijn er aanwijzingen dat M. het heeft geprobeerd bij twee andere kleine meisjes.