Archief per maand:
Archief per jaar:

Verdediging waarschuwt voor juridische dwaling

Vier jaar cel geëist voor overval op McDonald’s

door arno ruitenbeek
Schiphol – Vier jaar cel, luidt de eis tegen Bilal C. (23) voor de gewapende overval op de McDonald’s in Santpoort-Noord in maart 2010. Volgens de verdediging is het een juridische dwaling, als de Haarlemse rechtbank de officier van justitie volgt.
Op zaterdag 27 maart van het vorig jaar rond 21.30 uur komen twee met bivakmutsen vermomde en bewapende mannen het restaurant binnen. Een van hen lost een schot. Naderhand is een knalpatroon gevonden, maar iemand van de 40 klanten of dertien personeelsleden kon natuurlijk zien of weten dat het hier geen echte vuurwapens betrof. De bedrijfsleider wordt bedreigd en moest ruim 6400 euro aan opbrengst afgeven. Het duo vlucht op hoge snelheid in een oude, grijze Ford van het model Sierra richting Haarlem over de N208. Andere auto’s worden bijna van de weg afgedrukt. Twee keer wordt de Ford geflitst, omdat hij door rood rijdt. De wagen heeft op dat moment kentekenplaten, die dezelfde dag na vijf uur in de middag zijn gestolen van een Renault in Santpoort-Noord. Geen van de vele getuigen heeft de daders herkend.
De Sierra wordt twee dagen later teruggevonden in IJmuiden, inclusief originele kentekenplaten. Flyers met gegevens de wagen in IJmuiden leiden naar de Amsterdamse eigenaar van een taxibedrijf, wiens ex-vrouw en kind in de buurt van de vindplek wonen. Deze, in het verleden voor overvallen veroordeelde man zegt de wagen op vrijdag 26 maart uitgeleend te hebben aan zijn neef Bilal C. Die is altijd elke betrokkenheid blijven ontkennen. Het televisieprogramma ‘Opsporing verzocht’ vertoont in juni beelden van de beveiligingscamera’s van de McDonald’s. Welgeteld één persoon reageert positief: de IJmuidense ex die zegt C. aan zijn loopje te herkennen.
Voor de offficier van justitie zijn de Sierra, de Mac-bewakingsbeelden van 8 en 27 maart, die respectievelijk C. en een overvaller laten zien die sportschoenen en een spijkerbroek dragen die veel op elkaar lijken, en de belastende verklaring van de IJmuidense genoeg bewijs dat C. een van de overvallers is. De advocaat van C. spreekt van tunnelvisie, in gang gezet door vooral de IJmuidense, in samenspraak met de vader van haar kind. De raadsman: ,,De neef heeft het zelf gedaan, of weet wie het deed. Hij was nota bene samen met de IJmuidense op 27 maart om 00.45 uur nog in deze Mac, waar hij kind aan huis is. Hij kán de Sierra dus niet eens op vrijdag al hebben uitgeleend aan mijn cliënt. Niemand bevestigt het verhaal van deze man, die in tegenstelling tot mijn clïent wel is veroordeeld voor soortgelijke misdaden. De Sierra wordt bij haar in de straat gevonden.”
De uitspraak is op maandag 2 mei.