Archief per maand:
Archief per jaar:

Vergiftigingspoging islamcriticus Spencer

De Amerikaanse controversiële islamcriticus Robert Spencer is in Reykjavik ontsnapt aan de vergiftigingsdood. Vermoedelijk links-extremistische IJslanders zitten er achter, aldus de Alkmaarse freelancejournalist Pieter Bliek.

Bliek is voor een aantal reportages in IJsland. Hij schrijft: “Spencer was hier vorige week op uitnodiging van de IJslandse anti-islambeweging Vakur om te waarschuwen voor de islamisering. Kort na zijn toespraak werd Spencer onwel in een restaurant en belandde in het ziekenhuis. Een bloedtest toonde een abnormaal hoge dosis van de partydrug MDMA aan. De organisatie spreekt van een doelgerichte aanslag op het leven van de islamcriticus.”

Spencer.

“Voorafgaand aan Spencers bezoek is er veel negatieve aandacht besteed in de IJslandse media. De islamcriticus, die de hele wereld over reist om lezingen te geven over de gevaren van het moslimfundamentalisme, vermoedt dat de vergiftigingspoging het resultaat is van de felle lastercampagne tegen zijn komst.”

Demonstranten

Zijn toespraak van vorige week donderdag in het Grand Hotel Reykjavik ging dan ook niet onopgemerkt voorbij. Enkele tientallen demonstranten, bestaande uit een groep atheïsten, homoseksuelen en een handje vol in IJsland woonachtige moslims, demonstreerden voor de ingang van het hotel met leuzen en hakenkruisen tegen de vermeende haatprediker. Hierbij zouden de demonstranten volgens de organisatie de bezoekers van de lezing gehinderd hebben naar binnen te gaan. De politie moest eraan te pas komen om de bezoekers te ontzetten.

Robert Spencer is berucht om zijn felle kritiek op de islam. Hij schreef meerdere internationale bestsellers, waaronder ‘The Truth About Muhammed; Founder of the World’s Most Intollerant Religion’, over het islamitisch fundamentalisme en de jihad. Tevens is hij medeoprichter van de weblog Jihad Watch dat zich richt op het nieuws over islamitische terreur en commentaar levert op het internationale jihadisme.

In 2013 gaf de Britse regering hem officieel te verstaan dat hij niet welkom was vanwege zijn vermeende extremistische activiteiten, die een gevaar zouden opleveren voor de openbare orde en veiligheid. Naast Spencer was ook de Canadese islamcriticus Christine Williams door Vakur uitgenodigd. Vakur betekent ‘alert’ in het IJslands. De woordvoerder Valdimar Johannesson van deze recent opgerichte organisatie maakt zich ernstige zorgen over de islamisering van IJsland en roept landgenoten daarom op waakzaam te zijn.

Fan

Bliek: “Vlak na de bijeenkomst ging Spencer samen met zijn bodyguard, Williams en de organisatie het succes van de avond vieren in een restaurant in Reykjavik. Daar werd Spencer al snel herkend door een IJslandse fan die hem de hand schudde. Even later werd hem de hand door een tegenstander geschud, waarbij de islamcriticus werd uitgescholden. Hierop besloot Spencer naar zijn hotelkamer te gaan.”

“Kort daarop werd hij gevoelloos in zijn gezicht en aan zijn ledematen, kreeg hartkloppingen, begon te trillen en gaf over. Spencers toestand ging zo hard achteruit dat hij in het ziekenhuis werd opgenomen. Een laboratoriumtest toonde een levensgevaarlijke hoeveel MDMA aan. Deze stof wordt gebruikt in XTC-pillen. De islamcriticus vermoedt dat de fan die hem als eerste de hand schudde op een onbewaakt ogenblik de drugs in zijn drankje heeft gedaan. Volgens Johannessen zou het gaan om links extremistische IJslanders.”

Spencer zegt een aantal dagen flink beroerd te zijn geweest. Vlak voor zijn vertrek uit IJsland is hij samen met de woordvoerder Johannesson van Vakur naar het politiebureau in Reykjavik gegaan. Hier hebben zij met de bloedtest van het ziekenhuis als bewijs aangifte gedaan wegens poging tot doodslag middels vergiftiging. Zowel de bloedtest als de aangifte zijn aan verslaggever Pieter Bliek getoond.

De politie van Reykjavik heeft bevestigd dat het incident bij de autoriteiten is gemeld, maar durft nog niet met zekerheid zeggen dat het om een gerichte moordaanslag gaat. Nader onderzoek moet dit uitwijzen. Johannesson zegt dat deze vermoedelijke moordaanslag helaas het bewijs is dat de islam ook een reëel gevaar is geworden op IJsland. Zojuist is in IJsland dit artikel over de zaak gepubliceerd:

http://www.frontpagemag.com/fpm/266719/icelandic-leftist-poisons-robert-spencer-robert-spencer