Archief per maand:
Archief per jaar:

Verhuizing op Kanaalkade in een paar dagen gepiept

Groter Beatlesmuseum luidt ’50 jaar Fab Four in Nederland’ in

Door Arno Ruitenbeek

ALKMAAR – ‘Eight Days A Week’ werkt hij. Daarom lukt het Azing Moltmaker in enkele dagen zijn Beatlesmuseum in Alkmaar te verhuizen naar een veel groter pand. Het feest bij ‘50 jaar Beatles in Nederland’ kan nu echt beginnen.

Het grote Beatlesmuseum wordt heel snel ingericht.

Het grote Beatlesmuseum wordt heel snel ingericht.

Door Arno Ruitenbeek

Zaterdag 1 februari om 12 uur opent de bij wat oudere Nederlanders van tv bekende Berend Boudewijn het Beatlesmuseum aan de Kanaalkade 48 in de Kaasstad. “Boudewijn interviewde voor de VARA op 5 juni 1964 in Hillegom de Beatles”, vertelt Moltmaker.  Een dag later, op 6 juni, gaven de Fab Four een optreden in de Noord-Hollandse vlek Blokker.  Aan dat gedenkwaardige jaar wordt het museum een permanente expositie gewijd, die de omroepcoryfee zal onthullen.

‘The Beatles in Nederland’ is een van de vaste thema’s die de wanden van het pand vullen. Andere zijn: Paul is dood’ over de terugkerende geruchten dat Paul McCartney zou zijn overleden en een dubbelganger zijn plaats heeft ingenomen. De derde muur wordt gevuld met ‘The Beatles Story’, een tien meter lange tijdlijn van de beroemdste muziekgroep aller tijden. “Het spijt me voor de Kinks, The Rolling Stones en al die even steengoede bands, maar wie jaren zestig zegt, zegt Beatles.”

Verder kunnen liefhebbers van de makers van onvergetelijke melodieën als ‘She Loves You (Yeah, Yeah)’, ‘Yesterday’en ‘I’m The Walrus’ hun hart ophalen aan ontzettend veel  Beatles-prullaria, zoals de spullenbaas het zelf met een glimlach zegt. Bijvoorbeeld speelgoedautootjes met Beatles-logo, etalagepoppen met jurkjes waarop de koppen van John Lennon, George Harrison, Ringo Starr en (de echte) Paul.

Miljard

“Met die zogenoemde merchandising, van t-shirts tot en met onderbroeken, verdienen de Beatles nog steeds een miljard euro per jaar. Ze zijn daarmee na Disney het ‘bedrijf’ dat het meeste verdient met merchandising.”  Daar staat tegenover dat Moltmaker zijn gasten kan trakteren op originele kledingstukken, instrumenten en gouden platen van zijn idolen. Met zijn vrouw Sifra verzorgt hij rondleidingen, als het even kan individueel. “Zodat elke bezoeker volop aan zijn trekken komt en antwoorden kan krijgen op alle vragen. Ik vertel bijvoorbeeld waarom platen zwart zijn. Ze worden gezwart, zodat je vuiltjes direct ziet.”

Op de 325 vierkante meter die Moltmaker en zijn vrouw Sifra nu ter beschikking hebben, is het museum zelf slechts een onderdeel van een uniek concept. “We krijgen geen subsidie, dus moeten onze eigen broek ophouden.” Bij binnenkomst in de voormalige winkel aan de rand van de Alkmaarse binnenstad treft de bezoeker eerst ‘Paperback Writer’ aan, waar tientallen boeken over de vier musici uit Liverpool te koop staan.

Paradijs

Via het museum komt hij in ‘Collector’s Paradise’, met een gigantische collectie stripboeken en muziekdragers. Rijen LP’s, dvd’s en cd’s van The Cats tot en met Jimi Hendrix, drie vakken vol Elvis-materiaal.  De prijzen zijn aangenaam. “Veel is gekregen van museumbezoekers – zeg maar: uit de doelgroep van het Ouderenjournaal. Uniek spul, ons motto is niet voor niets: ‘Alles wat jij zoekt, zoeken wij beter’.” Vierde sectie van Kanaaldijk 48 is The Beatles Shop, waar een deel van de eerder genoemde merchandise over de toonbank gaat.

De verhuizing heeft deze week in recordtempo plaats. “Voornamelijk om maximaal rendement te halen uit ’50 jaar Beatles in Nederland’. Er zullen vanwege dit jubileum nog meer bezoekers komen dan anders, en daarvoor hadden we ruimte nodig.” Tot vorige week zat het Beatlesmuseum in het slechts 80 vierkante meter grote pandje Kanaalkade 21a. ‘Ik had dit pand op nummer 48, dat al lang leegstond, al tijden op het oog. Nu was ik in de gelegenheid het te huren.”

Toch kan de museumdirecteur ook hier maar een klein gedeelte van zijn imposante verzameling Beatlemania kwijt. “90 procent staat bij mij thuis.” Op de bovenverdiepingen. “Wie bij de woonkamer betreedt, ziet alleen schilderijen van de vier mannen. De rest van de wanden wordt in beslag genomen door ongeveer 7000 dvd’s van originele films. Mijn tweede hobby.”

Apple

Het was niet bepaald liefde op het eerste gezicht met de beatgroep.  ‘Op mijn vijftiende, in 1973, kreeg ik mijn eerste single. ‘Michelle’. Ik vond er geen moer aan.”De valste start werd korte tijd later goedgemaakt. ‘Ik was bij een vriendje thuis, die net zo’n wand met singles had als deze (wijst in het museum op een paar vierkante meter plastic met vakjes waarin de plaatjes zitten, AR). Zaten er wat bij met een appel. Wat dat was, vroeg ik. ‘Apple, het label van de Beatles’. ‘Hey Jude’ was er eentje van.”

De Alkmaarder ging voor de bijl. Dat resulteerde in 1981 in het eerste Beatlesmuseum. De rest is (muziek-)geschiedenis. Hoewel? Wie Moltmaker naar zijn beroep vraagt, hoort niet museumdirecteur. “Schrijver. Ik ben de auteur van 58 boeken over de Beatles en daarmee de enige schrijver ter wereld die zoveel boeken over een onderwerp heeft geschreven.” Volgende week maakt hij nummer 59 af. Waar haalt hij de tijd vandaan? “Van dinsdag tot en met zaterdag van 11 tot 16.30 uur ben ik hier in het museum. Eventueel willen we op afspraak voor grotere groepen op zondag en maandag rondleidingen geven; de kosten zijn dan wel hoger. Tussen 17 en 23 uur ben ik er voor Sifra en tussen 23 en 3.30 uur schrijf ik. Ik werk ‘Eight Days A Week’.”

Het Beatlesmuseum heeft een eigen site: www.beatlesmuseum.nl , het e-mailadres is: beatlesfan@planet.nl.