Archief per maand:
Archief per jaar:

Verklaringen Fred R. toegestaan in liquidatieproces

Badhoevedorp – De verklaringen van de nieuwe kroongetuige Fred R. mogen in het hoger beroep van het Passageproces worden toegevoegd aan het dossier.

Dat heeft het Amsterdamse gerechtshof in Amsterdam net bepaald. De advocaten van enkele kopstukken uit het grote liquidatieproces wilden voorkomen dat de nieuwe informatie zou worden toegevoegd.

R. sloot vorig jaar een deal met het openbaar ministerie in ruil voor een forse strafvermindering. De rechtbank had hem veroordeeld tot dertig jaar cel. Daar zou nu de helft vanaf gaan. Volgens het gerechtshof is het bij wet toegestaan op een later tijdstip nieuwe informatie aan het dossier toe te voegen. Omdat het OM de juiste keuze maakte door toestemming te vragen aan de rechter-commissaris, is het bestaan van de deal een ‘vaststaand gegeven waar het hof niet omheen kan’.

Ingewikkeld

In zijn verklaring beschuldigt R. een aantal verdachten in het proces. “De verklaringen zijn dus van belang voor de waarheidsvinding”, vindt het gerechtshof. “Passage is een ingewikkelde zaak en de belangen zijn groot. Dat alles betekent dat het OM de plicht heeft die stukken in te brengen.”

Enkele advocaten hadden gevraagd de zaak naar de rechtbank terug te verwijzen. Hiervan kan geen sprake zijn, aldus het hof. “Terugwijzing kan alleen als bij de rechtbank geen volwaardige berechting heeft plaatsgevonden. Het hoger beroep is bedoeld om voldoende ruimte te bieden voor herkansing en herstel aan beide partijen.”

Wel beseft het hof dat voor de advocaten van de verdachten een lastige situatie ontstaat, omdat zij niet weten wat voor informatie het OM nu heeft. Op 10 oktober moet justitie die informatie geven, op 27 en 28 oktober mogen de advocaten van de verdachten regieverzoeken doen. 4 en 6 november zijn dan bestemd voor de reactie van het OM.

peng

Het liquidatieproces beslaat zeven moorden in de Amsterdamse onderwereld. Het proces begon in 2007 en werd in 2013 afgerond toen drie verdachten, onder wie ‘hitman’ Jesse R., tot levenslang werden veroordeeld. De vermeende opdrachtgevers, onder wie Dino S., gingen vrijuit. Het OM ging daartegen in beroep.

Volgens R. heeft ook Willem Holleeder een rol gespeeld in enkele moordzaken. ‘De Neus’ geldt verdachte maar staat niet terecht in het proces. Justitie is op basis van de verklaringen van R. een nieuw voorbereidend onderzoek naar Holleeder begonnen. Hij wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor liquidaties van Kees Houtman en Thomas van der Bijl.