Archief per maand:
Archief per jaar:

Verkrachter bang voor hogere straf

IJdock, Amsterdam: zetel gerechtshof.

IJdock, Amsterdam: zetel gerechtshof. Foto Nel de Jager @netevenleuker

Hoger beroep op laatst ingetrokken

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – Uit angst voor een hoge straf heeft Mounir el H. (20) gisteren zijn hoger beroep plotseling ingetrokken. Hij is schuldig aan twee berovingen, verkrachting en inbraak in Den Helder.

Op 30 november 2013 beroofden El H. en een vriend op straat in Den Helder iemand hardhandig van zijn mobieltje. Het was de opmaat naar twee veel  ernstig misdrijven die dag in de marinestad. Ze hadden een dertienjarige jongen, die alleen thuis was, wijs gemaakt dat er een feestje zou worden gegeven. Het kind opende rond 22 uur de deur voor El H. en zijn maat en beleefde vervolgens een nachtmerrie.

Het duo stal onder meer spelcomputers, twee tv’s, twee gsm’s , een Ipad en een hoofdtelefoon. Terwijl de ene dader de spullen bij elkaar zocht, sloeg El H. de minderjarige gastheer, trok hem aan z’n haren en dreigde hem op te komen zoeken als hij de politie erbij haalde. Vervolgens liet de verdachte zijn broek zakken en dwong het slachtoffer hem oraal te bevredigen.

Een paar dagen later, op 4 december, was El H. een van de mannen die inbraken  in een woning in hun woonplaats. De buit bestond uit twee portable computers, een dockingstation, armbandjes en een horloge.

Mild

In maart 2014 oordeelde de rechtbank in Alkmaar dat alle feiten waren bewezen. Bij de bepaling van de strafhoogte werd in aanmerking genomen dat El H. eerder voor geweld was veroordeeld, dat hij onder invloed van drank en puur uit financieel gewin handelde. De celstraf was desondanks mild, erkende advocaat Fabian Siccama gisteren: twee jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. “Een verkrachting alleen al kan twee jaar opleveren.”

Zijn cliënt meende toch dat er in hoger beroep te halen was. En dat is hem de afgelopen maanden bitter tegengevallen. Het bewijs is er niet minder op geworden. Als het aan advocaat-generaal Raymond Tdlohreg had gelegen, had het Amsterdamse gerechtshof een fiks hogere straf opgelegd. Echter, zover kwam het niet. Want El H., die de laatste dagen van zijn straf uitzit, liet via Siccama weten het Alkmaarse vonnis alsnog te accepteren.