Archief per maand:
Archief per jaar:

‘In vermaak ondergedompeld’: interessante cursussen voor ouderen

Door Arno Ruitenbeek

Alkmaar – 50-plussers die zich afvragen of elke avond ‘GTST’ niet afstompt, moeten de hoorcolleges ‘In vermaak ondergedompeld’ volgen. Maar het hoger onderwijs voor ouderen (HOVO) Alkmaar biedt dit najaar  meer interessante cursussen.

HOVO Alkmaar verzorgt, in de lokalen van Hogeschool Inholland in de Kaasstad, de zogenoemde universiteit van derde leeftijd. HOVO-onderwijscoördinator Damienne Leijen: “Met cursussen, lezingencycli en excursies op universitair en hbo-niveau voor iedereen van 50 jaar en ouder brengen we het ideaal van een leven lang leren in de praktijk.”

De drempel is lang niet zo hoog als het in eerste instantie klinkt. Een vooropleiding is niet vereist, noch moet er worden ‘geblokt’ voor een papiertje. “Het gaat hier puur om ontplooiing en verdieping. Om verbreding van de eigen horizon door verwerving van kennis en inzicht in een bepaald vakgebied. Anders gezegd: leren om het leren en genieten van onderwijs, zonder de stress van tentamens of examens.“

Brandsma

De docenten zijn stuk voor stuk specialisten; de meesten zijn werkzaam (geweest) in het hoger onderwijs of min of meer bekende Nederlander. Zo haalden Damienne en de haren al eens tv-presentator en Berlijn-correspondent Margriet Brandsma (geboren in het nabijgelegen Sint-Pancras) binnen, als ook auteur Nelleke Noordervliet.

De lessen zijn altijd overdag, meestal vanaf 10 uur. “Onze cursisten komen uit een groot gebied, vanaf Texel tot en met Castricum. Tweederde van hen is vrouw. De overgrote meerderheid wil liever niet ’s avonds laat nog de straat over.”

Het HOVO-programma begint in oktober en omvat cursussen op het gebied van architectuur, kunstgeschiedenis, muziek, geschiedenis, natuur in Noord-Holland, letterkunde en filosofie. Bijzonder aardig zijn volgens Damienne de acht colleges ‘In vermaak ondergedompeld: over de cultuurkritiek van Adorno en Benjamin’.

Docent Hans-Jan Kuipers volgt de filosofen Theodor Wiesengrund Adorno en Walter Benjamin die de opkomst van de cultuurindustrie- met als uitwassen GTST, The Voice of Holland, reality-tv – voorzagen en bekritiseerden. De cursisten gaan in discussie over stellingen als ‘Inwoners van hoogontwikkelde westerse landen zijn, al of niet vrijwillig, ondergedompeld in de populaire cultuur van de massamedia en de vermaaksindustrie’.

Dante

Het cursusjaar begint officieel op vrijdag 3 oktober om 14.30 uur met de introductielezing ‘Dantes Goddelijke Komedie; een reis door het Inferno’. Jonathan Oudendijk is Dante-specialist; hij probeert in anderhalf uur iedereen te laten kennis maken met de Italiaanse schrijver en zijn wereldberoemde, zeven eeuwen oude meesterwerk. Voorafgaand  geeft Damienne  een overzicht van de cursussen. De toegang is gratis.

Vermakelijk leren over GTST.

Vermakelijk leren over GTST.