Archief per maand:
Archief per jaar:

Vermeende maffioso opgepakt

Amsterdam -De politie heeft een 46-jarige man van Italiaanse afkomst gearresteerd in Amsterdam. Hij wordt verdacht van samenwerking met de maffia.

Calabrië, Zuid-Italië: thuishaven 'Ndrangheta.

Calabrië, Zuid-Italië: thuishaven ‘Ndrangheta.

Een woordvoerder van het openbaar ministerie zegt  dat de arrestatie is gedaan op verzoek van de Italiaanse autoriteiten. Volgens de Volkskrant gaat het om de Italiaanse restauranthouder Marc B. De krant schrijft dat hij zich volgens de Italiaanse politie schuldig maakt aan de levering van cocaïne aan de ‘Ndrangheta.

Zijn arrestatie maakt deel uit van een grote actie tegen de maffia waarbij vijftien anderen zijn opgepakt in Duitsland en Italië. De uit Rome afkomstige B. zou in Amsterdam naast het restaurant Casa di David ook een lucratieve handel in verdovende middelen runnen, zo schrijft de krant.

Machtig
De Calabrese maffiaorganisatie ‘Ndrangheta wordt beschouwd als de machtigste criminele organisatie van Europa. Mede door hun aandeel in de internationale drugshandel wordt hun jaaromzet geschat op 53 miljard euro. Door de economische crisis is de ‘Ndrangheta alleen maar machtiger geworden, doordat mensen nu makkelijk om te kopen zijn.

Het is niet de eerste keer dat een vermeend lid van de ‘Ndrangheta in Nederland in de boeien wordt geslagen. In september 2013 was het de beurt, wederom nadat de Italiaanse justitie daarom had gevraagd, aan de 39-jarige Francesco Nirta. Hij werd onder meer gezocht voor moord en stond op de lijst van de tien meest gezochte maffialeden wereldwijd.

Volgens het OM hield hij zich waarschijnlijk al langer in Nederland schuil. Hij bewoonde een appartement in een galerijflat in de Nieuwegeinse wijk Galecop en at een patatje in een dichtbij gelegen snackbar toen de politie hem te grazen kreeg. Nog vier andere mannen zijn bij de politie-actie opgepakt, onder wie een Italiaan van 28. De politie vond 40 kilo cocaïne en 18.000 euro. Nirta werd sinds 2007 gezocht. Hij is in Italië tot levenslang veroordeeld voor moord.

Nederland is voor voortvluchtige maffiosi een aantrekkelijk land, zeggen de zogenaamde experts. Ze kunnen hier vrij makkelijk anoniem door het leven. Tot voor kort was Amsterdam de meest gewilde stad, maar daar wordt de grond ze te heet onder de voeten en dus wijken de criminelen uit naar plaatsen als Nieuwegein.

In 2008 werd, nog in Amsterdam, Giuseppe Nirta opgepakt. Hij zou aan het hoofd hebben gestaan van de maffia-clan uit de Zuid-Italiaanse regio Calabrië. De familie wordt verdacht van betrokkenheid bij de moorden in Duisburg in 2007. Toen werden op een parkeerplaats in de Duitse stad de lichamen van zes mannen gevonden.

Vete

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken zei destijds dat de mannen waarschijnlijk het slachtoffer waren geworden van de ‘vete van San Luca’, een al jaren slepende ruzie tussen twee families binnen de ‘Ndrangheta.