Archief per maand:
Archief per jaar:

Veroordeeld voor verduistering

’Heemstedenaar licht vrouwen op’

door arno ruitenbeek
haarlem – Albert Han W. is voor verduistering veroordeeld tot 60 uur onbetaalde arbeid en een voorwaardelijke celstraf van vier weken. Bij de politierechter vertelden twee vrouwen dat de 31-jarige Heemstedenaar, met wie ze samenwoonden, enorm heeft opgelicht: ,,En zo goed als zeker zijn wij niet de enigen.’’

De strafzaak gisteren had betrekking op de relatie die W. met een van de twee had tussen januari 2009 en februari 2010. Het stel woonde samen in Haarlem en deelden, behalve lief en leed, ook de lusten, lasten en een bankrekening. Althans, dat dacht de Haarlemse.
Maar toen zij vorig jaar voor hen een woning wilde kopen, bleek er geen cent te zijn. Terwijl zij maandelijks slechts een bedrag op nam en daarvan boodschappen en andere uitgaven contant betaalde. Haar pinpas voor de gezamenlijke rekening lag meestal in een la. Hij wist de pas te liggen en kende haar pincode. Ze kon maar een conclusie trekken: W. had zich over het geld op de rekening, in totaal 9125,60 euro, ontfermd.
Ze deed aangifte. W. bekende bij de politie dat hij papieren had vervalst en tussen de negen- en tienduizend euro had weggenomen. Hij wilde alles terugbetalen, op 1600 euro na die zijn ouders aan het slachtoffers hadden gegeven ’als pleister op de wonde’. In mailtjes aan haar schreef hij: ’Ik heb de liefde van mijn leven belazerd en bedonderd’.
De vrouw, haar advocaat en de rechter kwam W. gisteren niet onder ogen. Hij hoorde niet dat de schade intussen is opgelopen tot 20.585 euro, doordat is gebleken dat de huur van de woning nooit is betaald. Hij zou dat doen.
De rechter hield het bij de toekenning van de schade op 5937 euro. Van de 9125 die van de rekening zijn verdwenen, werd de 1600 van de ouders afgetrokken, plus 1591 euro die zij aan hem voorschoot, maar niet terugkreeg: ,,Hij had toegang tot de rekening en uw toestemming die te gebruiken.’’ Net als de gedupeerde die v��r 2009 met W. samenwoonde en voor 900 euro het schip in ging, moet ze bij de civiele rechter procederen over de rest van de schade. De advocaat kondigde aan W. op de voet te volgen: ,,Omdat er meer aan de hand is.’’