Archief per maand:
Archief per jaar:

Veroordeelde direct in hoger beroep

‘Justitie gebruikt verdachte in politiek spel’

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Haarlemmer Youri K. (23) is gebruikt voor een politiek spel. Nadat de PVV vragen had gesteld in provinciale staten over de massale vechtpartij in Vijfhuizen vorig jaar, moest justitie snel met een verdachte komen. K. voldeed aan het profiel: hij was er bij en heeft een strafblad dat naar agressie ruikt.
Advocaat J. van Bennekom zegt dat zijn cliënt tot zondebok is gemaakt: ,,Want als politie en justitie hun werk goed hadden gedaan, had hij hier niet, of in elk geval met velen samen gestaan.”
K. en negen familieleden en vrienden waren 15 mei 2011 na een verjaardagsfeestje in Vijfhuizen naar plaatselijk café De Koperen Hemel aan de Kromme Spieringweg gegaan voor een afzakkertje. Ze kregen, om een meisje, slaande ruzie met ongeveer 20 Vijfhuizenaren. De straat veranderde in een slagveld. Een jonge Vijfhuizenaar liep vier gebroken ribben op en raakte twee tanden kwijt. K. moet hem 1275 euro schadevergoeding betalen.
Iedereen deed mee aan het gevecht. Maar K. is een makkelijke naam, aldus de verdediging. De boomlange Haarlemmer met de tatoeage in zijn nek heeft een dubieuze reputatie. Dit bleek bij de politierechter die nog twee gevallen van uitgaansgeweld behandelde.
Op 17 juli 2010 rond 03.00 uur werd K. en een vriend de toegang tot café Pebbels aan de Kleine Houtstraat in Haarlem geweigerd. Omdat ze eerder trammelant hadden gemaakt. De aangeschoten K. werd boos en dreigde de portier ‘de darmen er uit te snijden’. 24 uur later (18 juli) mocht zijn andere vriend om dezelfde reden Bugsy’s aan de Smedestraat niet in. De portier kreeg een kopstoot van deze man, en K. schopte de uitsmijter een paar keer, onder meer in het gezicht.
In beide zaken waren getuigen die het verhaal van de slachtoffers bevestigden. Toch ontkende K. alles. Volgens Van Bennekom zijn de getuigen horecamensen, die eendrachtig hebben besloten lastpost K. achter tralies te krijgen. Wat de officier van justitie afdeed met ‘op niets gebaseerde complottheorieën’. De rechter nam haar eis over: 200 uur onbetaalde arbeid en twee maanden cel voorwaardelijk.
K. ging direct in hoger beroep.