Archief per maand:
Archief per jaar:

Veroordeelde leider drugsbende neemt rechter niet serieus

Hoofddorper ‘wreed en meedogenloos’

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – ,,Ik neem u niet meer serieus”, zei een woedende Ismael el B. (33) tegen de rechter, die de Hoofddorpse drugsbendeleider zojuist had veroordeeld tot zeven jaar cel.

El B. weigerde de rest van de uitspraak, waaronder de motivatie van het vonnis, aan te horen. Hij stond bruusk op uit zijn stoel, riep tegen zijn advocaat ‘We zoeken het hogerop’ en ging met de toegesnelde agenten van de parketpolitie naar het cellencomplex onder het gerechtsgebouw. Volgens de rechtbank was El B. in 2011 en 2012 het kopstuk van een criminele organisatie en trad hij wreed en moeedogenloos op. De recherche had het onderzoek dan ook ‘Shark’ (haai) genoemd. Om zijn cocaïnehandel in Haarlemmermeer en omstreken goed te laten verlopen, regeerde hij met harde hand. Dealers werden gedwongen zeven dagen per week te werken. Hij gebruikte de woningen van enkele ‘personeelsleden’  om de verdovende middelen op te slaan of te distribueren. Wee degene die wilde ontsnappen aan deze vorm van uitbuiting. Die kreeg slaag met een honkbalknuppel.

1,87 ton

Tegen El B. was tien jaar cel geëist. In een aparte procedure wil het openbaar ministerie hem zijn zwarte winst van bijna 187.000 euro afpakken. De Hoofddorper die het callcenter van de misdaadonderneming bezette, Daniël van S. (32), heeft daarmee volgens de rechters zestien mille verdiend. 2700 euro in contanten is bij hem aangetroffen en verbeurd verklaard, de rest moet hij aan de Staat afstaan. Na een eis van drie jaar kreeg Van S. twee jaar. De medewerkers Kevin N. (19) en Jordi R. (32) hoeven niet terug naar de cel. Ze hebben respectievelijk 87 en 105 dagen in voorarrest doorgebracht. Hun straffen zijn overeenkomstig de eisen: 300 dagen cel, waarvan 213 en 195 voorwaardelijk. In de proeftijd van drie jaar moeten ze zich houden aan de aanwijzingen van de reclassering. Ze zijn verplicht zich regelmatig bij die instantie te melden. Zo niet, moeten ze alsnog de openstaande tijd uitzitten.