Archief per maand:
Archief per jaar:

Veroordeelde oplichter opvarende speedboot

Vinkeveense_PlassenDoor Arno Ruitenbeek

Een van de verdachte opvarenden van de speedboot, die begin augustus een aanvaring veroorzaakte waarbij twee doden vielen, is de 30-jarige oplichter Wouter S. uit Laren.

Dat meldt De Telegraaf vanmorgen. In de avond van zaterdag 2 augustus voer een, door de 48-jarige Oosterbeker Arnoud H. bestuurde speedboot op de Vinkeveense Plassen over een sloep met vier vrienden heen. Twee van hen overleefden dit niet. H. en zijn gezelschap gingen er vandoor, maar konden niet veel later worden opgepakt.

De schipper zit als enige nog in voorarrest. De beschuldigingen luidt: doodslag. H. zou veel hebben gedronken, en veel te snel en zo goed als zeker zonder licht hebben gevaren. Bovendien was hij bekend met de omgeving, en dus op de hoogte van de aanwezigheid van eilandjes waar mensen in bootjes varen en zwemmen.

Medeplichtig

Zijn drie ‘bemanningsleden’ zijn na de verhoren in vrijheid gesteld, maar blijven wel verdachten. Wat hen wordt verweten, is nog onderwerp van onderzoek aldus een woordvoerster van het openbaar ministerie Utrecht. Mogelijk draait het uit op medeplichtigheid. Het trio heeft blijkbaar niets gedaan om de aanvaring te voorkomen en is er net als de hoofdverdachte vandoor gegaan zonder zich om de slachtoffers te bekommeren.

Volgens De Telegraaf is een van die drie Wouter S., de voor oplichting veroordeelde eigenaar van een Larens bedrijf dat voornamelijk handelt in luxe auto’s. Zijn advocate Heleen Helleman heeft dat tegenover het ochtendblad bevestigd. Twee jaar geleden stond deze Noord-Hollandse ondernemer inderdaad voor de rechtbank in Haarlem, omdat hij geld had verduisterd van minstens 20 particulieren en bedrijven uit de Spaarnestad.

Postzakken

Het was een opmerkelijke zaak, die begon in november 2011 met de diefstal van zes postzakken gestolen bij filialen van TNT in Haarlem. De dieven haalden rekeningen er uit van Haarlemse particulieren en ondernemers. De facturen werden vervalst: er kwam een nieuw bankrekeningnummer op te staan, dat van het autobedrijf uit Laren. Deze neppers werden netjes opgestuurd, waarna de ontvanger de rekening ook keurig betaalde.

Alleen kregen de afzenders hun centen niet. Na aanmaningen aan de vermeende wanbetalers, die weer konden aantonen dat ze geld hadden overgemaakt, wist men dat het fout zat. De politie ontving 23 aangiften van malversaties door het kwartet bijna failliete BV’s van S. Tijdens het proces vertelde hij drie miljoen euro zakelijke en 50.000 euro privéschulden te hebben. Volgens de officier van justitie leefde de aangeklaagde op te grote voet. “Hij wilde snel en gemakkelijk geld verdienen om de gaten in zijn financiële huishouding te dichten.”

Politie en justitie hebben broddelwerk afgeleverd, was de tegenaanval die S.’advocate Heleen Helleman inzette. Van meet af aan en ook had haar cliënt tegenover zijn verhoorders verklaard over ene Richard, mogelijke achternaam Bakker, die hem heeft gedwongen mee te doen met de oplichting.

,,Mijn cliënt is misbruikt als geldezel. Hij is het grootste slachtoffer van Richard. De rest krijgt tenminste zijn geld terug, maar S. zit vast en moet verder met een strafblad.” Het verwijt dat ze geen onderzoek naar Richard had laten doen, gleed de Haarlemse aanklager langs de rug af: ,,Een onaannemelijk verhaal, nergens onderbouwd met een adres, autokenteken of goed signalement.”

Na een eis van anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk, werd de autohandelaar veroordeeld  tot een jaar cel, waarvan de helft als stok achter de deur. Daarnaast heeft de rechtbank hem een werkstraf van 80 uur opgelegd, moest hij elf gedupeerden de schade vergoeden. Wat er overbleef van de 42.000 euro die hij had bij zijn arrestatie, is als misdaadgeld vervallen aan de Staat.