Archief per maand:
Archief per jaar:

VEROORDEELDEN MOETEN NU MOND OPENDOEN

Haarlemmer ontkent bij hof drie overvallen

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – Haarlemmer Sander C. (25) ontkent drie gewapende overvallen in Haarlem, Hillegom en Bennebroek. In hoger beroep moeten twee medeverdachten, die hem eerder als roverhoofdman aanwezen, hem aan een vrijspraak helpen.

In oktober veroordeelde de rechtbank C. tot een gevangenisstraf van negen jaar, na een eis van elf jaar. Zweeg hij tijdens dat proces in Haarlem, bij het hoofdstedelijke gerechtshof is hij van plan aan te tonen dat hij onschuldig is. Al spreken de bewijzen in zijn nadeel.

Hij was net vrij, na tweederde van 4,5 jaar te hebben uitgezeten voor een woningoverval, toen op 31 januari 2011 een woning in Hillegom werd overvallen. Twee met bivakmutsen vermomde mannen namen de bewoner zijn dure Audi af. Een week later (8 februari) stopte de, van valse kentekenplaten voorziene Audi bij coffeeshop Take Away in Haarlem. Een duo perste de eigenaar zijn voorraad af.

Een van deze twee boeven was Samir el K. Hij zit vijf jaar cel uit. Net als El K. bekende Jeffrey D. De laatste was betrokken bij een woningoverval in  Bennebroek op 20 september 2011. Weer werd de eigenaar beroofd van een prijzige wagen, een Porsche Cayenne. D. kreeg 4,5 jaar.

Herkend

Beiden noemden C. als leidinggevende mededader. Behalve dat het Bennebroekse slachtoffer C. herkende op een zitting, wogen vooral D.’s verklaringen zwaar in het vonnis tegen C. D. is de halfbroer van C.’s vriendin en ging veel met hem om. Nu het tweetal onherroepelijk is veroordeeld, mogen ze zich niet meer op hun zwijgrecht beroepen. En doordat ze zichzelf niet kunnen belasten, ruikt C.’s advocaat zijn kans om hen als leugenaars te ontmaskeren.

De strafpleiter ziet in de vriendin van zijn cliënt een goede getuige à decharge. Zij zou in de Audi hebben gezeten op het moment dat El K. en een nog onbekende tweede man de coffeeshop binnenvielen. Tot nu toe had ze geen zin om te getuigen, maar het hof zag daarin geen beletsel om haar net als El K. en D. op te roepen voor verhoor. Dat geldt ook voor de Haarlemmer die de bij Take Away gestolen wiet dezelfde avond opkocht.

De verwachting is dat het proces in het najaar wordt afgerond.