Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Vervroegd verjaardagscadeautje’ voor overvaller

Van twee van drie feiten vrijgesproken

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Een vervroegd verjaardagscadeautje voor Rayon K. De Purmerender, die zondag negentien jaar wordt, heeft voor een overval in Heemskerk een veel lagere celstraf gekregen dan geëist.

De Haarlemse rechtbank legde K. twee jaar op, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Samen met Heemskerker Gino L. (20) heeft hij op 28 maart een buschauffeur van Connexxion overvallen in de Prof. Ten Doesschatestraat in Heemskerk. Ze spoten hem verf in het gezicht, stalen z’n portemonnee met 120 euro en 300 euro plus buskaartjes uit de geldla in de bus. Het slachtoffer en de vervoersmaatschappij  moeten de twee schadevergoedingen van respectievelijk 1000 en 2150 euro betalen.

Tegen K. luidde de eis veertien dagen geleden echter 3,5 jaar, waarvan een jaar als stok achter de deur. Dat was behalve voor de beroving van de chauffeur nog voor twee andere feiten. En daarvan werd hij vrijgesproken, om opmerkelijke en uiteenlopende redenen. Zo zou hij betrokken zijn geweest bij een mislukte woningoverval op 5 januari in de Elise van Calcarstraat in Heemskerk.  ,,Aanknopingspunten daarvoor zijn er wel”, aldus het vonnis, ,, maar dat is onvoldoende voor een bewezenverklaring.”

Dat komt doordat K.’s bekentenis tegenover de politie niet mag worden gebruikt voor het bewijs. Want voordat hij die verklaring aflegde, heeft de verdachte hierover niet kunnen overleggen met zijn advocaat. De laatste maakte hier een punt van tijdens het proces; de rechters waren het met hem eens. Tenslotte was er op 3 april in de trein ter hoogte van Uitgeest een conflict met een conducteur. Die had K.’s OV-chipcard afgepakt, omdat die op naam van een ander stond. K. pikte daarop de gsm en de portofoon. Volgens de aanklager was dat diefstal met geweld. De rechtbank haalde daar een streep door: ,,K. deed hij niet om zich de spullen van de NS’er toe te eigenen, maar louter om zijn kaart terug te krijgen.”

Heemskerker L. werd overeenkomstig de eis veroordeeld tot twee jaar cel. In tegenstelling de verminderd toerekeningsvatbare K. ontkende L. de busoverval. Zijn alibi, dat hij in een coffeeshop in Zandvoort had gezeten, wordt door niets of niemand bevestigd, concludeerde het rechtscollege.