Archief per maand:
Archief per jaar:

Veteranen-stripalbum Op Missie 2 komt morgen uit

Stripalbum Op Missie 2 wordt morgen (4 juni) gepresenteerd tijdens de Stripdagen Haarlem. Voor dit album zijn vijf veteranen gekoppeld aan vijf striptekenaars. Samen tekenden zij het vaak spannende missieverhaal op van de voormalig militairen.

Op Missie 2, een initiatief van national comité veteranendag, vertelt de verhalen van vijf veteranen van verschillende generaties en verschillende missies over de hele wereld. Ernst Schot uit Maasbommel ging in 2001 op missie naar Eritrea. Zijn verhaal werd opgetekend door Floor de Goede. Henk-Jan Kuin uit Noord-Holland was in 1999 op missie in Kosovo. Marcel Ruijters verstripte zijn missieverhaal.

Afghanistan

Antoinette van de Ven uit omgeving Eindhoven werkte in 2005 in Afghanistan en Pakistan. Zij vertelde haar verhaal aan tekenaar Rob van Barneveld. Veteraan Dennis uit Rotterdam ging vorig jaar op missie in Mali en werd gekoppeld aan striptekenaar Emma Ringelding. Willem Riepma, nu 94 jaar oud, was van 1942-1945 in Sierra Leone. Dace Sietina vertaalde zijn verhaal naar stripvorm. Striptekenaar Jules Calis tekende bovendien een strip over de Nederlandse Veteranendag. Het stripalbum verschijn in vijf verschillende varianten, met elk een andere cover.

Bij de presentatie morgen om 13.30 uur in de Philharmonie zijn twee koppels aanwezig: Mali-veteraan Dennis Stoppelenburg en tekenaar Emma Ringelding, Afghanistan-veteraan Antoinette van de Ven en tekenaar Rob van Barneveld. Het eerste exemplaar van Op Missie 2 wordt overhandigd aan Marc Kleijnen, directeur van toekomstig museum Strips! In Rotterdam.