Archief per maand:
Archief per jaar:

Victor D. dacht geen moment aan volgsysteem in gestolen Mercedes

Hoofdverdachte gijzeling en beroving ‘knoopt zichzelf bijna op’

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Het proces over de gijzeling en beroving van een Beverwijker beleefde gisteren een verrassende wending. Victor D. (20), die tot nu toe zijn kaken stijf op elkaar had gehouden, praatte voluit tegen de rechters. Zijn advocate zag dat de Haarlemse hoofdverdachte zichzelf ‘opknoopte’ en regelde uitstel van de zaak.
Op 30 april van dit jaar zaten D. en zijn zwakbegaafde, analfabete vriend Dirk de K. (17) aan de drank en cocaïne. D. kwam met het plan om een kennis uit Beverwijk te beroven van onder meer zijn fraaie Mercedes. Daarvoor moest het latere slachtoffer naar Spaarnwoude worden gelokt. D. wist hoe: hij sms’te dat hij wist hoe de Beverwijker de spullen terug kon krijgen die in november 2010 uit de Mercedes waren gestolen.
De Beverwijker vermoedde dat D. zelf met die diefstal te maken had. Want het gebeurde kort na een contact tussen hen. (Een ingewijde heeft mij verteld dat het hier hoogstwaarschijnlijk om homocontacten ging, waarbij D. de prostitué speelde. In de rechtszaal omzeilde D. dit thema zorgvuldig. AR) Toch reed hij op die Koninginnedag naar de afgesproken plek bij het recreatiegebied.Mes

Daar kropen de verdachten bij hem in de auto.  De K. zette hem een mes op de keel. D. dwong hem zijn bankpasjes en pincodes af te geven, te zeggen waar zijn huissleutel lag en haalde de zakken van de man leeg. Die moest de auto uit, werd vastgebonden en achtergelaten. D. reed naar Beverwijk. Daar sloop de Haarlemmer de woning binnen en pikte computers en gsm’s.

Terug in Haarlem pikte hij De K. thuis op. Samen zochten ze hun slachtoffer weer op en knevelden hem. D. pinde met de gestolen pasjes 500 euro. De K. kreeg er een deel van en stapte bij z’n huis uit. D. racete naar zijn vaderland Roemenië., In Nürnberg pakte de gealarmeerde Duitse politie hem echter al op. Dat was 1 mei om 9.30 uur.Zoals veel boeven is D. niet zo slim als hij zelf denkt. Hij had geen enkele rekening gehouden met het track & tracesysteem in de Mercedes. Gestolen auto’s met zo’n satelliet-volgsysteem worden vaak snel achterhaald… Twee uur eerder had het slachtoffer zijn benen uit de touwen kunnen bevrijden. Hij strompelde naar een flat waar bewoners zich over hem ontfermden. Zij belden de politie, die een hevig aangeslagen man vol schaafwonden aantroffen.

AfzwakkenZowel het slachtoffer als De K. dicht D. de hoofdrol in het drama toe. Bij de rechtbank trachtte D. dat flink af te zwakken. De rechters slikten zijn woorden niet voor zoete koek. De raadsvrouw zag met lede ogen aan dat de verdediging in de soep liep. Haar verzoek om aanhouding v oor maximaal drie maanden, zodat de reclassering kan rapporteren over D., honoreerden de rechters. Ook De K. komt pas eind dit jaar voor; zijn onderzoeksdossier was incompleet.