Archief per maand:
Archief per jaar:

Vier jaar voor ernstig verwonden beveiligers

Door Arno Ruitenbeek

Badhoevedorp – De Guinese vluchteling Boukarion D. is overeenkomstig de eis veroordeeld tot vier jaar cel. Hij heeft een jaar geleden beveiligers van het cellencomplex op Schiphol willen doden dan wel ernstig verwonden.

De 27-jarige uitgeprocedeerde vluchteling zat sinds augustus 2012 in vreemdelingenbewaring op de luchthaven. Op 1 februari 2013 werd hem meegedeeld dat hij vooralsnog daar moest blijven zitten. Daarop werd hij zo boos, dat besloten werd hem te boeien en in een isoleercel te laten afkoelen.

Dat hij zich daartegen hevig verzette, vond de rechtbank net als de advocaat niet strafbaar: ,,Hij begreep niet wat hem gebeurde.” Want de tijdelijke overplaatsing werd hem in het Engels verteld, terwijl hij alleen heel gebrekkig Frans spreekt. Tijdens het proces stond een tolk D. in zijn eigen Afrikaanse taal Pular bij.

Fout

De tweede fout die de beveiligers maakten, was dat ze hem niet fouilleerden. Op het moment dat hij in de ‘iso’ zat en rustig leek, werden hem de boeien afgedaan. Direct trok hij uit zijn kontzak een botermes te voorschijnen en begon daarmee in te steken op de bewakers. De hand van een van hen werd doorboord, een ander werd gewond in nek en gezicht en een derde schaafwonden op zijn rug. Pas na opnieuw heftig verzet tegen acht uniformdragers werd hij overmeesterd. Deze laatste wederspannigheid is wel meegeteld in de straf.

In tegenstelling tot de officier van justitie zagen de rechters geen bewijs voor voorbedachten rade. Dat D. voor mindere misdrijven als poging doodslag, zware mishandeling en poging daartoe toch vier jaar cel kreeg, had mede te maken met zijn verleden. In asielzoekerscentrum Borne(Overijssel) heeft hij in 2010 twee medebewoners willen vermoorden. Daarvoor kreeg hij drie jaar, waarvan hij 24 maanden uitzat. De rechtbank op Schiphol draaide de voorwaardelijke invrijheidstelling terug, zodat D. nog eens een jaar in de gevangenis moet doorbrengen.