Archief per maand:
Archief per jaar:

Vier jaar geëist tegen ‘Pedro Dispenza’ voor witwassen

Door Arno Ruitenbeek

Amsterdam – Peter R.  (61) uit Wieringerwerf alias Pedro Dispenza uit Belize moet voor grootschalig witwassen vier jaar gevangenisstraf krijgen. Zo luidde gisteren de eis in hoger beroep.

De advocaat-generaal  ging een jaar uit boven het vonnis van de Alkmaarse rechtbank. Ze kondigde ook aan dat ze R., die in juli 2012 uit de cel mocht en sindsdien in Hoorn verblijft, weer wil vastzetten als hij opnieuw de voorwaarden voor zijn vrijlating overtreedt. Eerder verzuimde hij zich regelmatig te melden bij de politie in Den Helder en ging hij naar Bulgarije, ondanks een verbod de grens te overschrijden.

Opgelicht

R. en zijn inmiddels ex-vrouw Heleen P. (51, tegenwoordig woonachtig in Eemnes)zouden ongeveer 20.000 mensen in de Verenigde Staten hebben opgelicht met beleggingen. De bedragen die de Amerikanen tussen 2001 en 2010 inlegden zouden hen een fortuin opleveren. Rendement kwam er echter niet. Volgens autoriteiten in de VS heeft het stel de dollars in eigen zak gestoken.

Fiod en openbaar ministerie in Nederland denken er net zo over; over zijn niet misselijke inkomsten is in elk geval bijna geen aangifte gedaan. Er liggen nu aanslagen van twee miljoen euro in de in beslag genomen woningen van het paar in Wieringerwerf. De AG vindt, net als de rechtbank, dat de panden verbeurd moeten worden verklaard.

Als de Nederlandse zaak rond het witwassen van dit misdaadgeld achter de rug is, wordt R. aan de VS uitgeleverd om zich daar te verantwoorden.

R. heeft de afgelopen maanden bij het Amsterdamse gerechtshof  geprobeerd aan te tonen dat zijn investeringspraktijken in dat Centraal-Amerikaanse land legaal waren. En de straf die hij in Alkmaar kreeg, dus onterecht.  Vrijspraak voor hem en Heleen, dat was wat hun advocaten bepleitten bij het hof.

Trust

R. zou geen belastingen hebben ontdoken: ,,Want in Belize hoef ik als ondernemer geen cent belasting te betalen.” De aldaar gemaakte winsten sluisde hij door naar zijn Letlandse bedrijf en daar kwam zijn salaris vandaan. De woningen kocht hij met zijn vastgoedtrust in Belize, opgericht met zijn Belizaanse paspoort op naam van Pedro Dispenza : ,,Dat mag daar. In Nederland ben ik gewoon huurder.”

De AG maakte korte metten met R.’s verklaringen: ,,Wat hij een alias noemt, is een valse identiteit. Daarmee is direct duidelijk waar het hier om draait.” Heleen P. wist van de hoed en de rand, ondanks haar ontkenningen, stelde de AG. Tegen P. eiste ze anderhalf jaar, waarvan een derde voorwaardelijk. In Alkmaar kreeg de vrouw 240 uur onbetaalde arbeid en een half jaar als stok achter de deur.

De uitspraak is op 26 maart.

 

 

 

Voorlopig geen zonnig Belize voor Dispenza?

Voorlopig geen zonnig Belize voor Dispenza?