Archief per maand:
Archief per jaar:

Vier jaar geëist voor poging beveiligers te vermoorden

Door Arno Ruitenbeek

Badhoevedorp – Een uitgeprocedeerde Afrikaan heeft geprobeerd beveiligers te vermoorden in het cellencomplex op Schiphol. De eis luidt vier jaar cel tegen man, die eerder twee asielzoekers neerstak.

Boukarion D. (27) uit Guinee kreeg geen verblijfsvergunning. Hangende het beroep tegen die beslissing zat hij in asielzoekerscentrum Borne (Overijssel). In 2010 werd hij voor moordpogingen op twee medebewoners veroordeeld tot drie jaar.  Met zijn voorwaardelijke invrijheidstelling (VI) na 24 maanden kwam ook de definitieve afwijzing om zijn bedje te spreiden in Nederland.

Daarom werd hij op 1 augustus 2012 in vreemdelingenbewaring gestopt op de luchthaven, wachtend op een datum voor uitzetting. Hij was ten onrechte in de veronderstelling dat hij op 1 februari van het vorig jaar uit zijn cel mocht. Die dag kreeg D. echter van een bewaker te horen dat hij moest blijven. Die slechte boodschap luidde een geweldshausse in, die op camerabeelden werden vastgelegd en gisteren tijdens het proces de officie van  justitie kippenvel bezorgden. ,,Bijna waren er doden gevallen”, gruwelde de aanklager.

D. smeet zijn celdeur dicht en gooide zijn tv aan diggelen. Daarop moest hij naar een isoleercel verderop in het complex, maar hij verzette zich. Zes mannen moesten er aan te pas komen om hem te boeien  en over te brengen naar zijn nieuwe onderkomen. In de consternatie was men vergeten D. te fouilleren en dat brak hen op.

Mes

Nadat de verdachte de boeien waren afgenomen, greep hij in zijn achterzak en haalde er een botermes uit. Volgens de officier heeft dit deel van zijn celbestek met voorbedachten rade bij zich gestoken. Hij had ook een overhemd los over zijn broek aangedaan, om te voorkomen dat iemand het wapen zou opmerken. ,,Hij wachtte ook het moment af om als een wilde te steken.”

Een beveiliger werd in de nek dichtbij de halsslagader geraakt, een tweede liep een doorboorde hand op en een  derde een wond in de rug, ter hoogte van de nieren. Een vierde collega brak zijn pink bij de heftige worsteling met D. Tenslotte waren acht kerels nodig om het mes af te pakken en de boeien weer om te doen. Net als bij het vorige incident hebben gedragsdeskundigen geprobeerd uit te vinden wat D. mankeert. Het is opnieuw mislukt, omdat D. alleen maar deed alsof hij meewerkte.

Bovenop de eis van vier jaar vorderde de aanklager dat de VI van twaalf maanden wordt herroepen en uitgezeten. Zijn advocate: ,,Mijn cliënt wist niet wat hij deed. De stress is hem te veel geworden.” De uitspraak is op maandag 17 februari.